Coevorden – Wolters Juweliers bestaat in Coevorden al 65 jaar. Klanten waren vandaag welkom om even binnen te lopen, het gebak stond klaar. Ter gelegenheid van het jubileum zijn er gedurende het jaar diverse leuke acties.

Al die jaren is Wolters op dezelfde plek gebleven aan de Friesestraat 4, al is het oude pand aan het einde van de jaren zestig vervangen door nieuwbouw.

Johannes Wolters uit Wierden, vrienden noemden hem Max, was horloge- en klokkenmaker. Hij werkte als reparateur in ‘s-Heerenberg en het was de bedoeling, dat hij de zaak zou overnemen. Dat ging echter niet door. Johannes en zijn vriendin Hes uit Vriezenveen bekeken diverse plaatsen, waaronder ook Emmen. Maar dat vonden ze toen te klein, dat was namelijk nog voordat Emmen de grote groei doormaakte.

Keuze viel op Coevorden

De keuze viel op Coevorden waar het bedrijf van juwelier Jamry werd overgenomen. Voor Jamry was Hemmes in het pand gevestigd. Johannes en Hes trouwden en gingen in 1955 van start met hun winkel. Zij kregen drie kinderen, Aart (1957), Tjardi (1959) en Gert (1964).

Verouderd

“Mijn ouders”, vertelt Tjardi, “wilden het pand dolgraag kopen. Het was trouwens een sterk verouderd pand. Op mijn slaapkamer stonden vier emmers om het water van het lekkende dak op te vangen en de ratten liepen op zolder.” Na lang aanhouden konden ze het pand kopen, waarna werd overgegaan tot sloop. Het was eerst de bedoeling om de voorpui te behouden, maar dat kon niet worden verwezenlijkt.

Noodwinkel

In die periode kwam er een noodwinkel op de Markt. “De gemeente vond, dat de noodwinkel op het achterste deel van de Markt moest komen en niet op de plek op de Markt die Wolters wilde. Mijn moeder zei toen dat zij haar slaapzak zou halen en net zo lang op de Markt zou blijven tot de gemeente toestemming gaf. Die kwam er alsnog.”

Johannes sliep ‘s nachts in de noodwinkel. Een zware tijd voor hem, want een bewoner aan de Markt stalkte hem. Die maakte hem steeds wakker.” De rest van het gezin ging voorlopig op de bovenetage van een woning bij het Kasteel wonen. De kinderen vonden het prachtig, want zij konden zomaar buitenspelen. Aart weet nog, dat hij met Johan Kranenborg op het veldje bij het Kasteel voetbalde.

De noodwinkel liep als een trein. “Alles stond daar zomaar uitgestald en ik moest in die tijd opletten of er iets gestolen werd”, aldus Tjardi.

Hotel

De nieuwbouw werd geopend en de kinderen waanden zich in een paradijs. “We kregen elk een eigen kamer en we hadden zomaar een douche. Ik heb lang het gevoel gehad, dat ik in een hotel was”, lacht Tjardi.

Ongeveer om de vijf jaar was er een verbouwing en in 1980 werd de winkel uitgebreid. In de begintijd draaide het vooral om klokken, later werd de collectie sieraden uitgebreid.

Kinderen

Of de kinderen in de winkel zouden komen, was lang niet zeker. Tjardi ging de verpleging in, maar ging twijfelen. “Ik zat al veel achter de werkbank en ik besloot de opleiding tot goudsmid te doen.” Aart was al vroeg bezig met economische aspecten en ging op aanraden van Huib Minderhoud naar de lagere detailhandelsschool. “Daarna heb ik de middelbare detailhandelsschool gedaan en heb ik vervolgens de heao afgerond. Vervolgens belandde ik met Theo Venhorst op Cyprus en wij hebben daar een discotheek opgezet. Nou, dat werd geen doorslaand succes en we zijn terug naar Nederland gegaan. Ik ben gaan solliciteren en heb nog een tijdje in een fabriek gewerkt. Uiteindelijk ben ik ook in de winkel begonnen, maar meer op het organisatorische en administratieve vlak.”

Gert ging wel meteen na de mavo naar de opleiding tot goudsmid in Schoonhoven te doen. Hij werkte bij diverse bedrijven.

In 1986 werd een winkel aan de Minister Kanstraat in Emmen gekocht, waar Gert Wolters de leiding heeft. Tjardi en Aart werken in Coevorden. In de loop der jaren waren er heel wat ontwikkelingen en vonden ook vervelende gebeurtenissen als ramkraken en overvallen plaats.

Johannes (Max) Wolters overleed plotseling in december 2004. Hij heeft de verbouwing van de winkel in dat jaar meegemaakt. Zijn vrouw Hes overleed in december 2018.

Hoofdfoto: Johannes (Max) en Hes Wolters met hun kinderen (eigen foto familie Wolters). Op de eerste foto hieronder staan v.l.n.r. Tjardi, Gert en Aart (foto’s Esselien de Groot).