Coevorden – Kees Thijn is gisteren, zondag 8 januari, overleden op 89-jarige leeftijd. In 2015 kocht hij de voormalige muziekschool aan de Gasthuisstraat in Coevorden en realiseerde er Museum Thijnhof voor realistische en surrealistische schilderkunst. Inmiddels is Museum Thijnhof uitgegroeid tot een begrip in Coevorden. Vele vrijwilligers zetten zich in voor dit fraaie museum.

Hij bracht er zijn eigen collectie onder, maar ook werken van medekunstenaars. Bovendien zijn er steeds wisselende tentoonstellingen. Afgelopen zaterdagmiddag werd een nieuwe expositie geopend. Kees Thijn had laten weten er niet te zullen zijn, omdat hij zich niet zo lekker voelde.

Voormalig hoogleraar radiologie Kees Thijn uit Groningen was sinds 1966 werkzaam als kunstenaar. In de beginjaren schilderde hij met name stillevens, portretten en onderwerpen in relatie tot zijn beroep en het milieu. Later richtte hij zich meer op maatschappelijke ontwikkelingen en de laatste jaren ging het vooral om het leven en de vergankelijkheid. Ook maakte hij portretten.

Hij schilderde fantasierijke, figuratieve schilderijen met allerlei symbolen die steeds terugkeerden in zijn werken. Kleur kenmerkt zijn werk. De werken tonen diverse in- en doorkijkjes. Zijn werk is aangekocht door musea als het Drents Museum te Assen, Museum Het Markiezenhof in Bergen op Zoom, Stedelijk Museum Zwolle en bedrijven en particulieren.

Hij was lid van het Drents Schildersgenootschap, waarvan hij twaalf jaar voorzitter was, en lid van het Schilderkundig Genootschap Pulchri Studio/Den Haag.

Foto: Kees Thijn in gesprek met bestuursvoorzitter Monique van Roosmalen.