Coevorden – Auteur Jos Govaarts uit Zweeloo was zaterdagmiddag bij boekhandel ReadShop in Coevorden om er zijn nieuwe boek, ‘De jongen die wilde deugen’, te presenteren en te signeren.

Het boek werd afgelopen week officieel gepresenteerd in de tuin van Herberg de Aelderstroom in Aalden. Het nieuwe boek is verkrijgbaar als paperback en e-book. De debuutroman van Govaarts was ‘Krassels’, die in 2019 verscheen bij Godijn Publishing. In hetzelfde jaar verschenen bij dezelfde uitgeverij de verhalenbundels ‘Onthullingen’ en ‘Rafels’, waaraan Jos Govaarts bijdragen leverde. ‘De man met de rieten reiskoffer’ is een novelle, die in 2020 werd gepresenteerd.

‘De jongen die wilde deugen’ gaat over Antwan. Hij is zijn moeilijke jeugd met zijn alleenstaande moeder ontvlucht door naar Noorwegen te verhuizen. Antwan is een beetje een buitenbeentje en hij spiegelt zich aan vriend Teun. Wanneer hij afscheid moet nemen van zijn vader, keert hij terug naar de plek waar hij is opgegroeid. Hier komen de herinneringen aan zijn jeugd in volle hevigheid terug en moet Antwan die onder ogen zien. Het aanvaarden van de gevolgen blijkt moeilijk en het is dan ook de vraag of het Antwan lukt.

Bij het schrijven ontwikkelt Jos zichzelf steeds meer. “Ik heb geleerd hoe je de verhaallijn opbouwt en dat je soms dingen moet schrappen. Ik probeer steeds meer diepgang in mijn verhalen te brengen.” Partner Willy-Anne van Stiphout is meegekomen naar Coevorden en toont zich uitermate trots op de schrijverskunsten van haar man. Diverse passanten knoopten een praatje aan met Jos en Willy-Anne.

Jos Govaarts (1951) komt oorspronkelijk uit Noord-Brabant. Na omzwervingen door heel Nederland woont hij inmiddels al diverse jaren in Zweeloo. Na het voortgezet onderwijs volgt hij eerst een technische studie, maar breekt die na vier jaar af om te beginnen aan de studie geneeskunde. Hij leert er Willy-Anne kennen met wie hij inmiddels al meer dan veertig jaar samen is. Jos Govaarts is werkzaam geweest als bedrijfsarts. In zijn werk als coach merkt hij hoe veerkrachtig de mens kan zijn. Dat inspireert Jos.

Schrijverscollectief

Er is nog een leuk initiatief. Jos: “We zijn met vier schrijvers in Aalden en Zweeloo: Victor Vergeer, Claudia Stinne, Jeannette Hachmang en ik. We hebben elk een verhaal geschreven en bundelen die in een boekje met de naam ‘Het verborgen pad’. Dat boekje presenteren we tijdens het weekend van 10 en 11 september, waarin het cultuurpad in en rond Zweeloo centraal staat.”

Jos is inmiddels alweer bezig met een volgend boek. “Dat is een detective, die zich afspeelt Vlissingen”, laat hij weten.

Foto: Oud-wethouder Frits Bos van eerst de gemeente Dalen en later de gemeente Coevorden en zijn echtgenote kwamen ook even op bezoek om het boek aan te schaffen en het te laten signeren.