Coevorden – In de voormalige synagoge van Coevorden wordt donderdag 28 april de dertiende Jom Hasjoa-herdenking gehouden. Jom Hasjoa betekent dag der vernietiging. De herdenking van de moord op de Europese Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog vindt wereldwijd plaats. De herdenking begint om 19.00 uur.

In het synagoge-museum worden de namen voorgelezen van de 146 Joden uit Coevorden, Dalen, Zweeloo, Meppen en Sleen die tijdens de oorlog zijn vermoord. De herdenking heeft een Joods karakter met onder meer het uitspreken van de ‘Kinah’ -een klaagzang- en het ‘Kaddiesj’ -een gebed- waarin mensen hun vertrouwen in God uitspreken.

De bijeenkomst wordt afgewisseld met muziek en gedichten. Tot slot klinkt het Hatikvah, het officiële volkslied van Israël, gevolgd door het Wilhelmus. Aansluitend worden buiten bij het monument tien rozen gelegd. Vertegenwoordigers van de gemeente en de kerken in Coevorden verlenen hun medewerking aan deze herdenking.

Thema

De Jom Hasjoa-herdenking in Coevorden heeft ieder jaar een ander thema. Deze keer is dat ‘Hoop’. Met deze herdenking wil Stichting Synagoge Coevorden ervoor zorgen dat de namen van de weggevoerde Joodse inwoners van onze gemeente niet vergeten zullen worden. Gehoopt wordt, dat nabestaanden door het herdenken troost en erkenning kunnen vinden. Ook wil de stichting ervoor zorgen, dat het nagelaten cultureel erfgoed respectvol bewaard blijft. Dat gebeurt niet alleen door Jom Hasjoa, maar ook door aandacht te geven aan het feit dat de Joden in Coevorden in de nacht van 2 op 3 oktober uit hun huizen zijn gehaald en via doorgangskamp Westerbork naar de vernietigingskampen zijn gedeporteerd.