Regio – Rolstoelbasketballer Gijs Even, afkomstig uit Steenwijksmoer, daagt werkend Nederland uit om mee te doen aan de Zitloze Werkdag van Sitness op donderdag 21 januari.

Er valt veel te leren van de paralympische sport. De Nederlandse rolstoelbasketballers moeten veel zitten, waardoor zij op een andere en bewuste manier omgaan met voeding en bewegen. Zij weten hoe je fit kan blijven en wat een goede zithouding is. Gijs Even: “Ik heb een bachelor afgerond in Sport, Gezondheid en Management met de afstudeerrichting Health Performance en Promotion. Ik weet wat beweging doet met een lichaam en geest gedurende een werkdag. Ik wil mensen bewust maken om gezond te leven waaronder minder zitten op een dag. Beweeg ook onder werktijd.”

De missie van Sitness is om heel Nederland gezond te laten zitten. Gemiddeld zitten we in Nederland 7,5 uur per dag. Veelzitters raken sneller vermoeid, het stimuleert een slechte stofwisseling en verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en klachten aan spieren, pezen en gewrichten. Door de lockdown werken steeds meer mensen thuis. De werkomgeving is hierdoor veranderd; we maken op een andere manier met elkaar contact en werken vanuit een vaak niet ideale thuiswerkplek. Van de thuiswerkers geeft 41 procent aan vaker last te hebben van fysieke klachten en 1 op de 10 gaat vaker naar de fysiotherapeut.

Iedereen kan meedoen aan de Zitloze Werkdag. Het doel van deze dag is om werkend Nederland te laten ervaren dat bewegen onder werktijd op een hele gemakkelijke manier kan en wat het je fysiek en mentaal gaat opleveren als je 25 procent minder van de tijd zit.

Warming-up en oefeningen

Om 9.15 uur geven twee rolstoelbasketballers de warming-up, dit wordt online gedaan via een livestream. Elk 90 minuten wordt er een video gedeeld waarin een rolstoelbasketballer een oefening uitlegt om het zittend werken te doorbreken. De dag wordt afgesloten met een prijsuitreiking.

Aanmelding

Bedrijven kunnen zich gratis aanmelden via de website: www.sitness.nl/zitlozewerkdag