Sleen – Het monument ter nagedachtenis aan Jans Zwinderen is maandagmiddag onthuld. Het monument staat bij de ingang van de begraafplaats van Sleen.
Dat moment vond exact 75 jaar nadat Jans Zwinderman op 13 januari 1945 werd opgepakt. Het initiatief ging uit van Geert en Hennie Westerink uit Sleen en Jan en Aukje Ziengs. Dat initiatief ontstond naar aanleiding van een lezing door Alie Zwinderman (dochter van Jans Zwinderman), die veel indruk maakte.
Na de ulo en een aantal jaren als gemeenteambtenaar werd Jans Zwinderman in 1939 opgeroepen voor de militaire dienst. Na een aantal maanden dienst op verschillende plekken ging hij op 25 mei 1940 met ‘groot verlof’. Hij ging vervolgens in Sleen wonen en werken. Hij werd op 2 juni 1944 benoemd tot commies (eerste ambtenaar) Dat bood hem de kans om informatie te verzamelen voor het verzet, waarbij hij betrokken was, Hij hielp bij het vervalsen van bonnen en het verspreiden van illegale folders. Door zijn werk voor de burgemeester, op dat moment de NSB-burgemeester Pieter ten Hoorn, hoorde hij ook over geplande arrestaties waarvoor hij dorpsgenoten kon waarschuwen.
In januari 1945 werden zijn naam en acties bekend en hij werd op 13 januari opgepakt en tewerkgesteld in Duitsland. Hij kwam terecht in diverse kampen, waaronder kamp Wöbbelin bij Ludwigslust. Dit kamp werd op 2 mei 1945 bevrijd door de Amerikanen, maar inmiddels was Jans te zwak en te ziek. Hij overleed twee weken later, slechts 26 jaar oud, in Lübtheen aan de gevolgen van dysenterie en ondervoeding, twee maanden voor zijn vrouw Martha beviel van hun dochter Aaltje (Alie).
Na de ontvangst in MFC De Brink, het voormalige gemeentehuis waar Zwinderman werkte, ging het gezelschap de begraafplaats voor de onthulling van het monument. Alie Zwinderman was uiteraard aanwezig, evenals haar partner Ignatius, haar dochters en kleinkinderen. Ook Lenie Degen was naar de onthulling gekomen. Zij is de kleindochter van de toenmalige burgemeester Ten Hoorn.
Lezing
Na korte toespraken van Jan Ziengs en burgemeester Bert Bouwmeester voerde Alie Zwinderman het woord. Zij vertelde over haar vader, die zij nooit heeft gekend. Zij ging niet op het verhaal van haar vader, zij verwees naar het boek ‘Jouw hart sta ik nooit meer af’ over het leven van de ouders van Alie Zwinderman, geschreven door Wil Legemaat. “Ik ben het levenssymbool voor hoop en verwachting”, zo zei zij. Zij verzorgt regelmatig lezingen om het verhaal door te geven.” Zij doet dat ook op woensdag 4 maart vanaf 20.00 uur in de bibliotheek in Coevorden.
Na de onthulling van het monument, die gepaard gingen met veel emoties, werden kransen en bloemen gelegd. Namens de gemeente legden de burgemeester en wethouder Jeroen Huizing een krans.
Adoptie
Leerlingen van basisschool De Vlinderhof hebben het monument geadopteerd. Jaarlijks draagt groep 8 het monument over aan groep 7.