Dalen – Het is aankomend weekend weer Nationale Molendag. Honderden molens in Nederland zijn op zaterdag 14 en/of zondag 15 mei geopend.

Molenspel bij Jan Pol

Ook het museum van Stichting Aold Daol’n in molen Jan Pol is geopend en wel op zaterdag 14 mei. De molen is gratis te bezichtigen. Een traditie op Nationale Molendag bij molen Jan Pol is het molenspeltoernooi gehouden. Dit bordspel wordt met negen zwarte en negen witte fiches gespeeld. Klaas Snijder uit Dalen heeft momenteel de wisselbeker in bezit. Hij zal die komende zaterdag verdedigen tegen opponenten uit Dalen, Blesdijke (Friesland) en Eesveen (Overijssel).

Jeugdtoernooi

Naast zo’n twaalf senioren doen dit jaar ook twaalf enthousiastelingen van de BWB-school inDalen mee aan de eerste editie van het jeugdtoernooi. Ze hebben op school al flink geoefend en hebben er al veel zin in. De beste drie spelers ontvangen een mooie medaille en voor elke jeugdspeler is er daarnaast nog een lekkere verrassing.

Openingswedstrijd

Om 13.00 uur spelen molenaar Ricardo Hemme en leerling-molenaar Milan op het pleintje voor de molen de openingswedstrijd. Ze hebben al flink geoefend (zie foto), want ze willen er uiteraard een spannende partij van maken.

Om 13.30 uur begint het toernooi met beurtelings een ronde voor de jeugd en een ronde voor de senioren. Een wedstrijd duurt maximaal vijftien minuten en er wordt op zes speelborden tegelijk gespeeld. Net als bij een schaak- of damtoernooi is concentratie vereist, dus het publiek wordt gevraagd hiermee rekening te houden. Wie wil, kan zelf het spelletje ook eens proberen.