Regio – Steeds meer onderzoek wijst uit dat buitenspelen, frisse lucht en natuur een positief effect hebben op de gezondheid en het welzijn van kinderen. IVN Natuureducatie vindt het dan ook belangrijk om kinderen structureel in contact te brengen met natuur. Dat gebeurt onder andere door de tomeloze inzet van vrijwilligers, zoals die van IVN-afdeling Emmen-Coevorden.

De vrijwilligers van deze afdeling organiseren al vele jaren jeugdnatuuractiviteiten voor kinderen. Om nog meer kinderen structureel te bereiken, heeft het IVN samen met gastouderbureau Drieluik en kinderopvang en BSO Kinderwereld en IVN Noord, een nieuw project ontwikkeld. Wethouder Jeroen Huizing geeft vandaag, maandag 4 oktober, het startsein voor dit project tijdens een inspiratieavond.

Het doel van dit project is om gastouders en pedagogisch medewerkers van kinderopvangorganisaties, zoals kinderdagverblijven, peuteropvang en buitenschoolse opvang, te stimuleren om actief met kinderen van alle leeftijden naar buiten te gaan. Niet alleen in de zomer als het mooi weer is, maar het hele jaar door. Hiervoor wordt een breed aanbod van natuuractiviteiten ontwikkeld. Denk bijvoorbeeld aan activiteiten rondom de inmiddels bekende landelijke IVN-campagnes als Modderdag en Slootjesdagen. Maar ook aan natuurwandelingen, natuurspellen, diersoorten zoeken, een natuurpad maken, braakballen zoeken en uitpluizen, knutselen met natuurlijke materialen, kriebelbeestjes zoeken en determineren.

Inspiratieavond

De inspiratieavond van vandaag is bedoeld voor gastouders en pedagogisch medewerkers van de twee betrokken kinderopvangorganisaties. Tijdens deze avond krijgen de medewerkers handvatten voor activiteiten die in de herfstvakantie georganiseerd kunnen worden. Het thema is dan ook ‘Helden van de herfst; de wonderlijke wereld van paddenstoelen’. Het IVN neemt de deelnemers mee in de wonderlijke wereld van de paddenstoelen. Iedereen gaat praktisch aan de slag met activiteiten rond dit thema die direct ingezet kunnen worden op de locaties. De deelnemers gaan met een hoofd vol inspiratie en een werkboek met concrete natuureducatie-activiteiten weer naar huis. Het project is mede mogelijk gemaakt door de provincie Drenthe.