Coevorden – Irma Talens uit Coevorden staat als enige inwoner van de gemeente Coevorden op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Irma is momenteel raadslid voor haar partij, de VVD, in de gemeenteraad van Coevorden.

“Als belangenbehartiger voor ondernemers in de horeca en retailbranche liep ik vaak tegen de enorme regelbrij op, waar ondernemers mee te maken hebben. Ik heb dit zelf ook zo ervaren toen ik hotelier was. Ik vind, dat er te weinig ondernemers in de Tweede Kamer zitten, die hiertegen opstaan en opkomen voor de belangen van de ondernemer. De ondernemer wordt te vaak als pinautomaat van de overheid gezien”, aldus Irma. “Te vaak wordt vergeten dat het geld eerst verdiend moet worden, waardoor allerlei voorzieningen in stand gehouden kunnen worden. Bovendien telt voor mij elke regio en met name Drenthe is onderbelicht. Tot nu toe draait het grotendeels om het westen des lands.”

Eigen geluid gemist

Zij is van mening dat het wordt onderschat hoeveel leed er onder de met name kleine ondernemers is als gevolg van corona en daarna de torenhoge inflatie. “Velen hebben hun pensioen moeten aanboren om te kunnen overleven. Er is veel stille armoede. Corona had niet alleen een financieel impact, maar gaf ook veel psychische druk.” Het stoort haar, dat ondernemers geen tijd wordt gegund om te verduurzamen en dat geldt met name ook voor de boeren. Dat kan en moet anders “Ze willen heus wel, maar er komen steeds nieuwe of andere regels. Dat maakt het knap lastig om het juiste te doen” “De VVD heeft wat dat betreft teveel de oren laten hangen naar andere partijen. Ik heb het eigen geluid gemist, maar daarover wordt gelukkig nu heel anders gedacht.”

Irma wil graag haar steentje bijdragen aan veranderingen. Zij staat op plaats 67, een plek die vooralsnog onverkiesbaar is. Zij hoopt echter op heel veel voorkeurstemmen onder de VVD-stemmers. De laatste weken heeft zij in het kader van de campagne veel bezoeken in de regio en in het land afgelegd en afgelopen week bezocht zij op de Dag van de Ondernemer een flink aantal ondernemers in de hele gemeente Coevorden.

Grootste fans

“Ik krijg in ieder geval veel leuke reacties van diverse kanten, ook vanuit het ambtelijk apparaat van de gemeente. Dat geeft een positief gevoel.” Wie haar grootste fans zijn. “Dat zijn natuurlijk mijn ouders, die vinden het prachtig.” Irma ziet ernaar uit om, mocht zij voldoende stemmen krijgen, wat in te brengen in de Tweede Kamer.

De ouders van Irma zijn Geert en Annie Talens van hotel-restaurant Talens, waar nu haar broer Harry en schoonzus Cora de scepter zwaaien. Irma studeerde aan de Hogere Hotelschool en was jarenlang werkzaam in de horeca als bedrijfsleider en directeur-eigenaar bij diverse bedrijven. Zij werkte op het ministerie van Economische Zaken en was gedurende zeventien jaar regio-adviseur bij Koninklijke Horeca Nederland. Als zelfstandig professional richt zij zich nu met name op de retail en de vrijetijdseconomie in diverse steden in Nederland.

Irma is in 2006 de politiek ingerold door de man van haar vriendin Geeke Snijders-Hoiting. Peter Snijders was destijds raadslid in de gemeenteraad van Coevorden. “Hij heeft mij overgehaald om raadslid te worden. Ik heb eerst nog wel een gesprek met oud-raadslid en oud-wethouder Geert Roeles gehad. Ik vond het wel een dingetje, maar ik mag Geert zeker als mijn mentor beschouwen. In het begin moest ik enorm wennen aan al die procedures, maar heb daar intussen aardig wat ervaring mee en weet ik nu goed mee om te gaan. In 2012 ben ik gestopt vanwege persoonlijke omstandigheden. Daarna heb ik nog van 2014 tot 2018 in de raad gezeten. Ik miste het raadswerk wel en ben daarom sinds vorig jaar weer raadslid.”