Coevorden – Kraaien en roeken gaan plastic zwerfafval opruimen, althans dat is het streven. Vanochtend werd de eerste zogenoemde crowbuddy aan de Harm Koningstraat in de wijk Ossehaar in Coevorden onthuld. Die handeling werd verricht door bedenker en initiatiefnemer Gijs-Peter Kuijpers en wethouder Jeroen Huizing. Dat is bijzonder, want het is de eerste veldtest in Nederland.
Kuijpers heeft een speciale prullenbak ontwikkeld die door kraaien bediend kan worden. Na een proefperiode van enkele maanden wordt in de universiteit in Wenen bekeken of aanpassingen nodig zijn en is er onderzoek of het project kans van slagen heeft. “We zetten het zwart gevederd leger in”, aldus Kuijpers.
Kraaien en roeken zijn gek op hondenbrokjes. Op die manier worden de vogels naar de crowbuddy gelokt. Zij verkennen eerst het apparaat. Bovenop liggen bijvoorbeeld wat plastic dopjes. Als de vogels dat in een gat op het apparaat gooien, komt er een hondenbrokje uit het apparaat. Kraaien en roeken zijn slimme dieren en zullen het naar de mening van Kuijpers snel in de gaten hebben dat er wat lekkers te halen is. “Het zijn sociale dieren, die elkaar daarvan op de hoogte stellen.”
Wethouder Huizing noemde het initiatief een heel interessant idee. “De theorie staat als een huis, ik hoop natuurlijk dat het in de praktijk gaat werken.”
Zwerfafval is probleem
“Zwerfafval”, aldus Kuijpers, “is een groot probleem. Het kost de gemeente Coevorden jaarlijks 500.000 euro om het zwerfafval op te ruimen.” Dat bracht hem ertoe om de crowbuddy in samenwerking met diverse partijen te ontwikkelen. Hij is er al mee bezig sinds 2015.
Gijs-Peter, voorganger van Evangelische Gemeente De Fontein, kwam op het idee toen hij zijn jongste zoon het bijbelverhaal van Elia voorlas. Elia werd gevoed door kraaien. “Coevorden telt meer dan 2.500 nesten van roeken. Door velen worden ze gezien als dieren die overlast veroorzaken. Hoe mooi zou het zijn om met deze mooie beesten samen te werken, en hun natuurlijke gedrag te prikkelen om ons te helpen tegen een kleine eetbare beloning?”
Kuijpers bracht de afgelopen jaren diverse jonge roeken groot. Hij deed kleine proefjes met het verzamelen van zwerfafval door het belonen van de dieren, maar de jonge roeken werden weggejaagd door twee zwarte kraaien. Toen stopte hij ermee.
Samenwerking
Hij kwam na onderzoek terecht bij professor Thomas Bunyar van de universiteit van Wenen. Zo is een samenwerking ontstaan. Het huidige prototype is ontwikkeld dankzij lokale samenwerking met onder andere de gemeente Coevorden, het Technasium van De Nieuwe Veste en Sensor Development International uit Dalen. Onder andere waren vertegenwoordigers van De Nieuwe Veste aanwezig bij de onthulling.