Coevorden – Inloophuis De Hoofdzaak vestigt zich in januari aan de Mijndert van der Thijnensingel 4 in Coevorden. Het inloophuis is een informatiepunt voor mensen met geheugenproblemen na een voorbereidingsperiode in samenwerking met de gemeente Coevorden, werkgroep Dementievriendelijk Coevorden en Saxenburgh.

In het najaar van 2018 ondertekende de gemeente Coevorden het convenant Dementievriendelijk Drenthe. In een dementievriendelijke gemeente voelen mensen met dementie en hun naasten zich gezien en gesteund. Inwoners, bedrijven, verenigingen en de gemeente Coevorden dragen een steentje bij.

Stichting Alzheimercafé Coevorden houdt al jarenlang met veel toewijding een maandelijks café waarin diverse onderwerpen aan bod komen met als rode draad de ziekte van Alzheimer. Daarnaast groeide de behoefte aan een ontmoetingsplek waar ervaringen, advies en informatie over zorg en ondersteuning met elkaar kunnen worden gedeeld.

In de fase voor de diagnose Alzheimer maken mensen zich, volgens de initiatiefnemers Martha Lucas en Gerard Hofstee vaak veel zorgen. Ze merken dat ze dingen vergeten. Of een partner of familielid ziet dat hun gedrag verandert. In deze periode speelt vooral het niet-pluis-gevoel. Die terugkerende veranderingen duiden soms op beginnende dementie, maar kunnen ook een andere oorzaak hebben. Daarom is het belangrijk om erover te praten en informatie in te winnen. Dat kan straks in het nieuwe informatiepunt.

De officiële opening is op dinsdag 16 januari om 13.00 uur, waarbij een naambord wordt onthuld. Belangstellenden zijn welkom tussen 13.00 uur en 16.00 uur. De Hoofdzaak is elke dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur geopend, met uitzondering van vakantieperiodes en feestdagen. De Hoofdzaak is bereikbaar via telefoonnummer 0524- 522844, e-mail hoofdzaakcoevorden@gmail.com en via Facebook.

In het pand is sinds enkele maanden ook Sigrid’s Garden gevestigd, elke donderdag van 10.00 tot 17.00 uur geopend.