Dalen – Inwoners van Dalen kunnen vanaf nu subsidie aanvragen om van het aardgas af te gaan. Het dorp doet mee aan een landelijke pilot en heeft daarvoor geld ontvangen van het Rijk. Er is in totaal 3.443.122 euro beschikbaar. Op donderdag 1 juni houdt de werkgroep Duurzaam Dalen een informatiebijeenkomst voor inwoners van Dalen in MFC De Spinde. Bovendien is er op vrijdag 2 juni een inloopochtend in De Spinde om vragen te stellen aan de werkgroep.

Flinke stappen zetten

Wethouder Jeroen Huizing: “We willen en moeten in de toekomst minder afhankelijk zijn van aardgas, energie besparen en minder CO2 uitstoten. Daarom moeten in 2050 alle woningen en gebouwen in Nederland van het aardgas af zijn. Met het geld dat we voor Aardgasvrij Dalen hebben gekregen, kunnen we flinke stappen zetten. Voorwaarde is wel dat inwoners er zelf aan toe zijn om aan de slag te gaan. Dat kan nu direct zijn of bijvoorbeeld op het moment dat er een nieuwe cv-ketel moet komen of als inwoners hun huis gaan verbouwen. Met het geld dat we van het Rijk krijgen kunnen we inwoners stimuleren om te kiezen voor bijvoorbeeld een (hybride) warmtepomp of goede isolatie. Het is mooi dat we nu samen met de werkgroep Duurzaam Dalen en met de andere inwoners concrete stappen kunnen zetten.”

Mogelijkheden

Het subsidiegeld is bedoeld om inwoners van Dalen aan te moedigen maatregelen te treffen om van het aardgas af te komen. Dit kan bijvoorbeeld door bewust te worden van het energiegebruik, woningen goed te isoleren en warmtepompen te plaatsen. Ook een kleinschalige gezamenlijke warmte-oplossing, zoals een collectieve warmtepomp is mogelijk. Het gebruik van groen gas of groene waterstof ter vervanging van aardgas is vooral voor bepaalde woningen ook één van de mogelijke oplossingen.

Informatieavond

De deuren van De Spinde gaan om 19.00 uur open. Alle belangstellende inwoners van Dalen zijn welkom. Voorzitter Folkert Sinnema van de werkgroep Aardgasvrij Dalen opent het programma om 19.30 uur, dat tot 22.00 uur duurt. Tijdens deze avond reikt wethouder Jeroen Huizing van de gemeente Coevorden een prijs uit die symbool staat voor de eerste aanvraag. Deze stimuleringsprijs is bedoeld om inwoners van Dalen aan te moedigen mee te doen met het project.

Aanmelding

Aanmelden voor de informatieavond is gewenst. Dit kan via info@aardgasvrijdalen.nl.