Hardenberg/regio – Immunotherapie is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een belangrijke behandeling bij veel kankersoorten. Nu is immunotherapie ook bij Saxenburgh beschikbaar. De implementatie van immunotherapie betekent dat patiënten nu vaker in hun vertrouwde ziekenhuis behandeld kunnen worden.

Immunotherapie wordt steeds vaker en bij verschillende kankersoorten ingezet. Immunotherapie is er op gericht het eigen afweersysteem te activeren en te versterken, zodat kankercellen kunnen worden herkend en opgeruimd. Bij longkanker kan immunotherapie op verschillende momenten in de behandeling worden overwogen. Bijvoorbeeld vóór een operatie, aanvullend na een operatie of een combinatiebehandeling met chemotherapie en bestraling en bij uitgezaaide longkanker. Longarts Jordy Kerkhoff: “De implementatie van immunotherapie bij longkankerpatiënten is zodoende een belangrijke stap voor Saxenburgh. Hierdoor wordt kennis en kunde behouden en wordt de toegang tot deze behandeling voor patiënten in onze regio gewaarborgd.”

Reizen naar een ander ziekenhuis wordt doorgaans als belastend ervaren. De implementatie van immunotherapie betekent dat patiënten nu vaker in hun vertrouwde ziekenhuis behandeld kunnen worden. Verpleegkundig specialist Maureen Berenst-Gunnink vertelt: “Inmiddels zijn de eerste patiënten gestart met de behandeling en zijn de reacties positief. Mensen zijn blij dat ze vaker dichtbij huis hun behandeling kunnen krijgen. Ook in het geval van complicaties is het fijn dat mensen bij hun eigen ziekenhuis terecht kunnen. Dit verhoogt de kwaliteit en daardoor kan efficiënter gewerkt worden.”

Alle patiënten worden besproken in een regionaal expert MDO (multidisciplinair overleg) met verschillende ziekenhuizen om samen te bepalen wat de beste behandeling voor de betreffende patiënt is en waar deze het best kan plaatsvinden. Het doel is om de zorg toegankelijk te houden én de hoogste kwaliteit van zorg na te streven. Met de immunotherapie kan nu een groot deel van de longkankerpatiënten in het Saxenburgh Medisch Centrum behandeld worden, waarbij dezelfde strenge kwaliteitseisen worden gehandhaafd.