Een bijzondere commissievergadering was het dinsdagavond. Een vergadering, die wederom op afstand was.

Visioenen

Ik kreeg visioenen van de ontvangsthal van de centrummanager. Ik zag het al voor me: een ontvangsthal met allerlei leuke winkeltjes in grote, opgesplitste panden. Een soort Gansehof in het klein, zeg maar. En in die ontvangsthal zijn ook auto’s welkom. Nou, zo’n ontvangsthal heb ik nog nooit gezien. Een soort drive-in.

Meetlint

Ook zag ik een ondernemer uit de Gansehof scharrelen met een meetlint om de afstand op te nemen tussen zijn winkel, de Molenbelt, het parkeerdek en de Friesestraat. De afstand tot de Friesestraat bleek het kortst! Moet je met je auto natuurlijk wel pal voor de deur in die ontvangsthal staan.

‘t Luifeltje?

Namen bleken weer eens lastig. Roeland Hup werd Hut genoemd, de naam Duchesne bleek een struikelblok en hij werd zelfs eens Dorenbos genoemd. Maar dat was Anna Dorenbos, die een schriftelijke reactie indiende. Wonderbaarlijk genoeg heette Helga van der Heide opeens Roossien, het lijkt er niet eens op. En haar café heette volgens de wethouder ‘t Luifeltje.

De voorzitter bleek bij de vragenronde aan Helga van der Heide spoorloos verdwenen en heeft dat dus helemaal gemist. Volgens de centrummanager kunnen grote panden mogelijk worden opgesplitst. Hoe meer winkelunits, hoe meer ondernemers er mogelijk zijn. Leuk voor bakkers en slagers. Die hebben al hun plekken in de stad.

Jammer

Zo’n vergadering op afstand gaat best redelijk, maar jammer is dat je de lichaamstaal niet kunt zien. En had in normale omstandigheden de publieke tribune vol gezeten? Ik vermoed van wel.

Het argument, dat er niets zou gebeuren als de raad nee zegt, klopt niet. De inrichting van de hele Friesestraat wordt vernieuwd of dat nu met of zonder auto’s is.

Afstand

Over afstand gesproken: mensen zijn een stuk slordiger geworden in het bewaren van afstand. Het lijkt wel alsof velen dat zijn vergeten. Mensen lopen rakelings langs je heen en ook het personeel van een van de supermarkten wordt slordiger. De vakkenvullers staan vaak dicht bij elkaar, waardoor gangpaden worden versperd.

Het is natuurlijk fijn, dat er weer gesport kan worden, dat St. Franciscus binnenkort de deur op een kier zet en dat de mensen in de zogenoemde contactberoepen weer aan de slag zijn. Die zullen het momenteel wel druk hebben. Daarom wacht ik nog even.

Maar andere maatregelen gelden nog steeds: bewaar afstand, geen evenementen tot september en de sportscholen blijven wonderbaarlijk genoeg vooralsnog dicht. Doordat mensen slordiger worden in het bewaren van afstand zou er een tweede golf van het coronavirus kunnen komen. ‘Iedereen’ moest afgelopen zaterdag zo nodig naar Zandvoort. Ik moet er niet eens aan denken.