Dalen – Modezaak HINC -Happy In New Clothes- voor dames- en herenmode in winkelcentrum De Waag bestaat inmiddels alweer vijftien jaar. Net als vele collega’s maakt eigenaar Gerda Raterink nu een heel bijzondere tijd mee.

Tot 15 december waren de winkels geopend met inachtneming van een aantal regels. Die dag moesten echter alle zogenoemde niet-essentiële winkels dicht.

Niet voldoende

“Op een week na is mijn winkel dus drie maanden dicht geweest. De mogelijkheid tot winkelen op afspraak is een mooie stap, maar het is nog niet voldoende. Het levert niet genoeg op, maar het is een mooi begin. Door ook gebruik te maken van het steunpakket slaan we ons er doorheen.” Zij waardeert al het medeleven. Toen bekend werd, dat de winkels weer gedeeltelijk open gingen, stond haar huiskamer vol bloemen.

Gerda had wel gewenst, dat brancheorganisatie INretail het kort geding tegen de staat had gewonnen zodat de winkels weer open konden met inachtneming van de regels, zoals die voor 15 december golden. Dat bleek ijdele hoop.

Creativiteit sloeg toe

Toch blijft Gerda positief. “Het is geen optie om lijdzaam te wachten. De creativiteit sloeg meteen toe toen onder andere de kledingwinkels dicht moesten. Ik ben direct begonnen met een bezorgservice. Elke keer hebben we de etalage veranderd, zodat er steeds andere kleding te zien was.” In haar activiteiten wordt Gerda bijgestaan door haar zus Roelie Hofsteenge en Martine Schuijt, die ook heel creatief te werk gaan.

Bundeling van krachten

“Verder waren en zijn we enorm actief op sociale media, zoals Facebook en Instagram. Ik zat een keer te sparren met Johan Schomaker, regio-adviseur van INretail. Hij bood spontaan aan om filmpjes te maken als wij foto’s en tekst zouden aanleveren. Het resultaat was prachtig, kijk maar op Facebook en Instagram. We hebben foto’s gemaakt van de laatste mode, zo bood Henk Waninge uit Dalen zich aan als model voor onze herenkleding.” Gerda stelt, dat het bundelen van krachten zo mooi is. “Het levert zoveel positiviteit op. Je moet wel wat blijven bieden.” Zij vertelt veel steun te hebben ondervonden van leveranciers en de brancheorganisatie. “Dat was top.”

Kleding is emotie

In haar winkel heeft Gerda zowel dames- als herenkleding voor een brede doelgroep. “Nu mensen weer op afspraak kunnen komen, blijkt het maar weer eens: kleding is emotie, die wil je voelen, die wil je passen. Dat hebben klanten gemist. Advies is belangrijk, maar ook de pasvorm en de kleurtonen van de kleding. De klanten willen graag in de rekken met kleding snuffelen. Er is voldoende tijd om rustig rond te kijken en te passen. De klanten gaan met een glimlach de deur uit, daar doen we het voor. En: een afspraak is vrijblijvend, er is geen koopverplichting.”

“Ik had het mezelf ook gegund”

Ondanks alles bekijkt Gerda het positief. “Al is het soms moeilijk. Er kwam veel emotie naar boven en ook wel onbegrip. Een aantal winkels aan De Waag was gewoon open. Ik gun het mijn collega-ondernemers, maar ik had het mezelf ook gegund. Ik blijf vasthouden aan het gegeven, dat er andere tijden komen.”

Start winkel

In 2005 zag Gerda, dat er twee winkelpanden aan De Waag te huur waren. “In overleg met de eigenaar van de panden hebben we er één winkelruimte van gemaakt.” Gerda en haar zus Roelie bezochten beurzen in Amsterdam en Brussel en Gerda schreef haar ondernemingsplan. De start was op 23 februari 2006 en daaruit blijkt, dat de winkel een vaste waarde is in het winkelcentrum. Echtgenoot Bert heeft de naam bedacht. Gerda: “Allerlei namen passeerden de revue. Opeens kwam Bert met HINC, dat betekent Happy In New Clothes en dat was ‘m gewoon.”

Afspraak maken

Een afspraak maken voor een bezoek aan HINC kan door te bellen of te appen naar 06-46445064, mailen mag ook: gerda@happyinnewclothes.nl. Meer informatie staat op de website.

Bron: Lelie van Dalen/foto: Esselien de Groot.