Foto: Kunstenaar Hans Muller en wethouder Jeroen Huizing bij de installatie van Viraal Spiraal.

Coevorden – De tentoonstelling ‘IJzerkoeken by Hans Muller’ is inmiddels te zien in Stedelijk Museum Coevorden. De tentoonstelling is te zien tot en met 28 maart 2021.

Vol enthousiasme bezocht de Rotterdamse kunstenaar Hans Muller ruim een jaar geleden het museum. Van de gemeente Coevorden had hij al opdracht gekregen om twee kunstwerken te realiseren voor het stationsgebied: Viraal Spiraal aan de zijde van de Holwert en de Vonkenwand in de tunnel. Zijn interesse in de geschiedenis van Coevorden en zijn treffende vertaling ‘van vroeger-naar-nu’ in opvallende kunstwerken waren voor de museumdirectie aanleiding om hem te vragen een ontwerp te maken voor een ouderwets, maar toch nieuw ijzerkoekenijzer. In 2020 is het 250 jaar geleden dat het IJzerkoekenoproer plaatsvond, een mooie aanleiding voor een tentoonstelling over Hans Muller én het IJzerkoekenoproer.

Behalve kunstenaar en docent geluid en autonome kunst aan de Gerrit Rietveld Academie is Muller begenadigd componist en theatermaker. Muller zoekt in zijn werk naar een connectie tussen oud en nieuw. Hierin ligt ongetwijfeld ook zijn drijfveer om de Coevorder historie te vertalen naar eigentijdse kunstwerken. Het ijzer van Muller is net als de traditionele ijzerkoekenijzers van gietijzer gemaakt, maar het vervaardigingsproces en het ontwerp zijn totaal anders.

Van zowel de Vonkenwand als Viraal Spiraal zijn in de tentoonstelling diverse en schetsen en modellen te zien.

Reserveren voor het bezoeken van de tentoonstelling is verplicht, alsmede het dragen van een mondkapje voor personen vanaf 13 jaar. Een toegangskaart reserveren kan via de website van het museum.

 

Vonkenwand in de tunnel bij het station.