Coevorden – Theater Hofpoort doet woensdag 19 januari mee aan het landelijke initiatief Kapsalontheater van Sanne Wallis de Vries en Diederik Ebbinge. Er doen zeker zestig theaters mee.

Wat afwijkt van de landelijke actie is, dat het theater gesloten blijft. In kapsalon Mooi aan de Weeshuisstraat treden tussen 15.00 en 17.00 uur de zangeressen Larissa Baak uit Coevorden en Martijje (Lubbers) uit Grolloo op. Han Mulder van Stadscafé Vancouver serveert hapjes en drankjes. Het publiek bestaat uit klanten, die reeds een afspraak bij deze kapper hebben. Andere belangstellenden worden niet toegelaten. Bovendien worden de coronaregels in acht genomen (anderhalve meter afstand, dragen van een mondkapje).

“Na twee jaar coronabeleid moeten we helaas de conclusie trekken dat de culturele sector, samen met de horeca en het nachtleven, steeds het kind van de rekening is”, zo schrijven Sanne Wallis de Vries en Diederik Ebbinge op de website www.kapsalontheater.nl. “De cultuursector heeft zich altijd flexibel, zorgvuldig en met inlevingsvermogen tot het coronabeleid opgesteld. Uit onderzoek is gebleken dat gedurende de openstelling er nauwelijks besmettingen in de theaters zijn waargenomen. Het gebrek aan perspectief en korte termijn communicatie is voor de culturele sector onwerkbaar. Voor het openstellen van theaters is voorbereiding benodigd en kan niet op stel en sprong na een ‘weegmoment’.”

Martijje is een Nederlandse zangeres, songwriter, schrijfster en producent uit Drenthe. Ze zingt en schrijft in het Drents en in het Nederlands, zowel jazz en pop als blues en roots. Op haar naam staan inmiddels drie albums. Naast muziek voor volwassenen schrijft en componeert ze ook veel muziek voor kinderen. Martijje’s stem is te horen in jingles en commercials en ze geeft workshops en lessen op het gebied van muziek, stemtechniek en taal.

Larissa is een zangeres uit Coevorden. Ze studeerde af aan het Conservatorium in Zwolle. Daarna werkte zij met allerlei muzikanten samen als solist en backing vocal. Daarnaast werkte ze mee aan een aantal theaterproducties. Inmiddels heeft ze drie albums uitgebracht waarvan de laatste uitsluitend eigen muziek bevat. Voor Theater Hofpoort heeft zij onder andere het lied gezongen, dat werd gemaakt vanuit de gemeente Coevorden en de gezamenlijke culturele instellingen om de vrouwen in Brest een hart onder de riem te steken op Vrouwendag 2021.

Hoofdfoto: Larissa Baak en haar partner Jason tijdens een optreden in De Fabriek van Theater Hofpoort.