Dalen – Het tienjarig bestaan van De Daoler Tuun is vanmiddag gevierd. De Daoler Tuun en Stichting Volksvermaken en Oranjecomité Dalen zorgden voor diverse activiteiten.

Al vroeg in de middag startte het Open Daler Kampioenschap Kubb. Het gaat hier om een populair Zweedse werpspel voor jong en oud. Heel wat teams hadden zich hiervoor gemeld. Verder trad de band Cave Canem op in de tuin. Een eerder optreden in de tuin was blijkbaar van beide kanten goed bevallen. In de pauzes trad een straatartiest op. Het publiek genoot zichtbaar van alle bezigheden. Het was goed toeven op het terras.

Historie

Het grondgebied van 3,5 hectare van Adriaan Boer uit Boskoop deed jarenlang dienst als boomkwekerij. Rond 1990 kocht de toenmalige gemeente Dalen het terrein en besloten werd er een arboretum (bomentuin) van te maken. Het park genoot echter maar weinig bekendheid. Na de gemeentelijke herindeling bleven Henk Kamping, Gerard Hassink en Jan Hooge zich vastbijten in het project renovatie arboretum. Vooral Henk Kamping en Gerard Hassink toonden vasthoudendheid over met name de reeds toegezegde overheidssteun van gemeente en provincie. Er werd een nieuwe werkgroep opgericht. In 2010 ging de renovatie van start. Na gedane arbeid kon op 18 september 2012 de eerste fase worden afgesloten. Toenmalig wethouder Ruud Wilting verrichtte de officiële opening. Snel erna werd begonnen met de tweede fase dankzij bijdragen van sponsors, fondsen en donateurs. Onder andere het podium boven de vijver werd gerealiseerd en de pomp werd geïnstalleerd. Op zaterdag 29 augustus 2015 werd De Daoler Tuun voor de tweede keer met een officieel tintje heropend.

Cultuurpad

Het was de bedoeling van Cultureel Coevorden om de trajecten van Cultuurpad Coevorden in en rond Dalen voor het voetlicht te brengen tijdens speciale pad-in-de-kijker-cultuurweekeinden. In De Daoler Tuun was gezorgd voor een mooi programma in het kader van het tienjarig bestaan. Jammer was, dat er vanuit Cultureel Coevorden geen aandacht was voor het cultuurpad. De routes van het Cultuurpad die langs en door de Daoler Tuun komen, zijn Holsloot-Wachtum-Dalen, circa 13 km, en Dalen-Den Hool, circa 13 km.