Coevorden – Herman Roozen uit Coevorden, de Stripmaker des Vaderlands, heeft een kaartspel van Coevorden gemaakt. Het gaat hierbij niet om de geijkte afbeeldingen, maar het draait om (details van) ramen, deuren en gevels. “Je kunt ermee kaarten, maar je kunt ze ook gebruiken om een wandeling door de stad te maken om te kijken of de tekening een beetje klopt”, laat Herman Roozen vol humor weten.

De azen in het spel hebben allemaal te maken met de gemeentehuizen, zowel oud als nieuw. Voor de kaarten heeft Herman Roozen heel wat details vereeuwigd. Wat opvalt, is dat de waarde van de kaart zoveel mogelijk overeenkomt met het huisnummer waar de tekening is gemaakt. “Ik heb rondgelopen in het centrum en zoveel mogelijk van mijn persoonlijke favoriete plekjes getekend.” Wie het kaartspel wil kopen: het eerste verkoopadres wordt de ReadShop aan de Friesestraat 26. Een pakje kaarten kost 7 euro. Wie er tien tegelijk koopt, betaalt 60 euro. Natuurlijk bewandelt Roozen ook nog andere wegen om zijn kaartspel aan de man/vrouw te brengen. “Het gaat om een uitstekende kwaliteit kaarten met een beschermend laagje.”

Speerpunt

Herman Roozen draagt van 2021 tot en met 2023 de titel ‘Stripmaker des Vaderlands”. Hij is gedurende drie jaar het boegbeeld van de Nederlandse stripwereld. Een speerpunt is meer strips en meer belangstelling voor strips in bibliotheken. “Ik heb daarom een aantal van mijn boeken aan de bibliotheek in Coevorden geschonken”, vertelt hij. “Ik wil graag een analyse maken van het aantal stripboeken en aantal uitleningen in bibliotheken, maar dat is nog wel lastig. De bibliotheken zijn niet al te scheutig met cijfers.” Zijn motto is ‘Strip, het meest veelzijdige stukje lees. Strip!’

In zijn functie als Stripmaker des Vaderlands treedt hij op als woordvoerder voor de stripmakers in Nederland. Hij kreeg vanuit Coevorden en de Achterhoek -Roozen is geboren en getogen in Toldijk, nu behorend bij de gemeente Bronckhorst- veel reacties. “De media in beide gebieden zijn zeer geïnteresseerd.” Blij is hij met het feit dat hij maandelijks een zogenoemde centsprent maakt voor het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant.

Dag van de Stripmaker

Het plan van Herman Roozen is om een Dag van de Stripmaker te houden in Coevorden. Daarover volgt binnen afzienbare tijd vast meer informatie als hij zijn plannen wat heeft uitgewerkt. “Ik hoop natuurlijk op deelname van striptekenaars, maar ook van studenten van de hbo-opleiding voor striptekenaar van ArtEZ in Zwolle.”

Op het programma voor de komende tijd staan nog een stripbeurs in Kampen en het festival Ambacht 21 in Zutphen, een belevingsfestival rond allerlei beroepen.

Bekende strips

Roozen maakt al vele jaren strips. Een wel heel bekende strip is ‘Opa’, die verschijnt in De Boerderij. “De strip bestaat vijftig jaar, sinds ongeveer vijftien jaar maakt ik die.” Verder levert hij bijdragen, ook in tekst, aan Donald Duck en Jan, Jans en de kinderen en vele andere strips.

“Ik ben nu alweer bezig voor het Sinterklaasjournaal van de NTR, de publieke omroep. Ik schrijf mee aan zo’n tien scènes. Verder ga ik me weer richten op het maken van losse cartoons, tekeningen en illustraties. Zo ben ik achter mijn bureau bezig om grappen te bedenken”, grijnst hij. Herman was voor de coronatijd ook actief tijdens bijeenkomst voor onder andere bedrijven om er passende cartoons of praatplaten te maken. Langzamerhand komt dat wel weer terug. Ondertussen is hij aan het nadenken over het maken van een Coevorder spel. “En in 2023 zit ik twintig jaar in het vak. Daar ga ik ook wat leuks voor verzinnen.”

Meer weten? Kijk dan op de website van Herman Roozen en de website Stripmaker des Vaderlands.