Haarlem/Coevorden – Stripmaker Herman Roozen uit Coevorden is vandaag, vrijdag 2 oktober, tijdens het Stripweekend in Haarlem uitgeroepen tot nieuwe Stripmaker des Vaderlands, zo wordt gemeld op de website van Stripmaker des Nederlands. Hij is daarmee de tweede, die deze titel mag dragen.

“De Stripmaker des Vaderlands vertegenwoordigt de Nederlandse stripwereld en laat het medium strip in de volledige breedte zien. Bij een gebeurtenis van nationaal belang geeft zij een visie op de actualiteit in stripvorm. Ook ontwikkelt de Stripmaker des Vaderlands projecten en activiteiten die het medium strip nationaal op de kaart zetten. De Stripmaker des Vaderlands is benoemd voor een periode van drie jaar”, zo staat te lezen op de website van Stripmaker des Nederlands.

Zijn functie gaat op 1 januari 2021 in. Zijn doel is: meer strips in de bibliotheek. “Bibliotheken in Nederland doen het hartstikke goed, maar er kan nog meer, zeker als het om strips gaat, en daar wil ik graag bij helpen”, zo meldt Roozen op de website van Stripmaker des Vaderlands. Zijn motto is ‘Strip, het meest veelzijdige stukje lees. Strip!’

“Strips staan al gauw in een raar hoekje tussen prentenboeken en young adult in en dan zijn het ook nog eens voornamelijk Suske en Wiske en Donald Duck. Maar er zijn zoveel meer variëteiten in strips, die net zo goed tussen de gewone boeken kunnen staan. Strips kunnen overal. Dat wil ik laten zien, en ik wil dat er meer strips beschikbaar komen om te lenen.”

Bekende strips

Roozen, geboren in het Achterhoekse Toldijk, heeft zijn hele leven al strips gemaakt. Sinds 2013 wonen hij en zijn vrouw Paulien Blaauwgeers in Coevorden. Een heel bekende strip van zijn hand is ‘Opa’ in weekblad De Boerderij. Daarnaast schrijft hij ook strips, die door anderen getekend worden. Zo schrijft hij voor Donald Duck en Jan, Jans en de kinderen.

Stand-upcartooning

In Coevorden en daarbuiten is hij regelmatig te gast op bijeenkomsten voor stand-upcartooning. Bij allerlei gelegenheden zorgt hij voor passende cartoons. Voor bedrijven maakt hij ‘praatplaten’. Aan de hand daarvan kunnen medewerkers van gedachten wisselen.

Het omvangrijke oeuvre en zijn bezigheden zijn te bekijken op de website van Herman Roozen.