Coevorden – In het synagoge-museum aan de Kerkstraat wordt op dinsdag 18 april de veertiende Jom Hasjoa-herdenking gehouden. De bijeenkomst, waarbij iedereen welkom is, begint om 19.00 uur. Jom Hasjoa betekent dag der vernietiging. Deze herdenking van de moord op de Europese Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog vindt wereldwijd plaats.

In het synagoge-museum worden de namen voorgelezen van de 146 Joden uit Coevorden, Dalen, Meppen en Sleen, die tijdens de oorlog zijn vermoord. De herdenking heeft een Joods karakter, met onder meer het uitspreken van de klaagzang Kinah en het gebed Kaddies, waarin mensen hun vertrouwen in God uitspreken.

De herdenking in Coevorden wordt afgewisseld met muziek en gedichten. Tot slot klinkt het Hatikvah, het officiële volkslied van Israël, gevolgd door het Wilhelmus. Aansluitend worden buiten bij het monument tien rozen gelegd. Vertegenwoordigers van de gemeente en de kerken in Coevorden verlenen hun medewerking aan deze herdenking.

Thema

De Jom Hasjoa-herdenking in Coevorden heeft ieder jaar een ander thema. Deze keer is dat ‘Hoop’. Met deze herdenking wil Stichting Synagoge Coevorden ervoor zorgen dat de namen van de weggevoerde Joodse inwoners van onze gemeente niet vergeten zullen worden. Gehoopt wordt, dat nabestaanden door het herdenken troost en erkenning kunnen vinden. Ook wil het bestuur ervoor zorgen dat het door de uitgemoorde Joodse gemeenschap nagelaten cultureel erfgoed respectvol bewaard blijft. Dat gebeurt door deze herdenking, maar ook door in oktober aandacht te geven aan het feit dat de Coevorder Joden in de nacht van 2 op 3 oktober uit hun huizen zijn gehaald en via doorgangskamp Westerbork naar de vernietigingskampen zijn gedeporteerd.