Dalerveen – De feestelijke presentatie van het boek ‘Op Dalerveen’ vond vanmiddag plaats in het dorpshuis nadat eerst een informatiebord werd onthuld door Willem Eising en wethouder Joop Slomp.

In de zaal heette Anna Wiers namens de werkgroep iedereen van harte welkom. Zij nam het initiatief voor de vorming van deze werkgroep. De leden werkten meer dan zeven jaar aan het boek, dat 240 pagina’s en honderden illustraties bevat. De auteur van het boek is Jasper Bunskoek. Meer informatie over het boek staat in het artikel onderaan de foto’s.

Oud-burgemeesters

Naast vele inwoners waren er ook drie oud-burgemeesters, die Dalerveen in het verleden tot hun werkgebied rekenden: Joost Hoffscholte, Nico Meerburg en Bert Bouwmeester. Ook aanwezig waren mevrouw Marieke Sanders-ten Holte en haar broer Hanno ten Holte, hun vader was vroeger burgemeester van de toenmalige gemeente Dalen.

Verder waren John en Ria Besselink er, John was vroeger directeur van de Stidalschool.

“Pioniersgedachte”

Jasper Bunskoek, datajournalist op de onderzoeksredactie van RTL Nieuws, is geboren en getogen in Dalerveen. Hij hield een toespraak met als de terugkerende uitspraak “Als er iets niet is, zorg je dat het er komt, dat is de pioniersgedachte.”

“Duizend jaar geleden was hier niets. Ja, een moeras. De eerste bewoners waren echte pioniers. Later kwamen er andere pioniers bij het Stieltjeskanaal. Dalerveen had al heel vroeg een Boerenleenbank, eerder dan Dalen. Honderd jaar geleden was Dalerveen slecht bereikbaar, maar er werden verharde wegen aangelegd. “Want als er iets niet is, zorg je dat het er komt. Het pionieren zit de Dalerveners in het bloed.”

Pionierspenning

Van de Contactgroep Dalerveen-Stieltjeskanaal kregen alle werkgroepleden een presentje. Anna Wiers werd als aanjager extra in het zonnetje gezet door Hilda Smits: Anna krijgt binnenkort de gloednieuwe Pionierspenning, nu alvast aangekondigd door een oorkonde. Anna vond het prachtig, maar bedankte daarbij de andere werkgroepleden: Rensje Plantinga, John Ettekoven, Tanja Mulder, Geesje Lamberts, Jasper Bunskoek, Tineke Bos, Jolanda van der Meer, Gerco Otten, Henk Benting, Boudewijn Benting.

Eerste exemplaar

Na een optreden van Nelleke Honning, die het lied ‘Het Dorp’ van Wim Sonneveld zong, werd het boek gepresenteerd. Jasper Bunskoek reikte het eerste exemplaar uit aan de 94-jarige heer Hendrik Rabbers. Anna: “Hendrik vroeg iedere keer naar het boek, want hij wilde dit moment nog wel meemaken. Eindelijk is het dan zover.”

Ons Dalen

Andere exemplaren werden tijdens de middag uitgereikt aan Marieke Sanders-ten Holte, Hanno ten Holte en wethouder Joop Slomp. er gaat nog een exemplaar naar Rabobank Drentheland en naar Stichting Ons Dalen. Dankzij een bijdrage van Ons Dalen krijgen alle leerlingen van de Stidalschool het boek, dat werd beloond met applaus.

Het officiële gedeelte werd besloten met het zingen van het Dalerveense Volkslied, waarna iedereen kon bijpraten.

Het boek kost vanaf nu 25 euro is is onder meer te koop op het School- en Volksfeest van dit weekend en in de ReadShop aan de Friesestraat 26 in Coevorden.

Foto’s boekpresentatie: Esselien de Groot; onthulling informatiepaneel: Anna Wiers.

Zie ook:

Boek ‘Op Dalerveen’ beschrijft eeuwenlange historie