Regio – Gedeputeerde Staten stellen een subsidie van 195.000 euro beschikbaar voor het uitrollen van de vierde fase van het wandelknooppuntennetwerk in Drenthe. In fases wordt sinds 2015 gewerkt aan de aanleg van een provinciaal wandelnetwerk. In september wordt er gestart met de verdere ontwikkeling van het knooppuntensysteem in de gemeenten Coevorden, Borger-Odoorn en Midden-Drenthe.

Het wandelnetwerk stelt wandelaars in staat om op basis van knooppunten gemakkelijk kleine wandelingen of langere tochten uit te stippelen. Het netwerk bestaat voornamelijk uit onverharde paden door afwisselende landschappen en langs horeca, attracties, musea en bezienswaardigheden. Het netwerk is zo veel mogelijk aangelegd over bestaande wandelroutes en ommetjes om een wildgroei aan borden te voorkomen. Ook sluiten de knooppunten aan op routes in Overijssel, Friesland, Groningen en Duitsland.

Henk Brink: “Naast het fietsen past ook het wandelen in onze ambitie om dé vrijetijdsprovincie van Nederland te worden. Het doel is de realisatie van een wandelnetwerk in heel Drenthe. Met het versneld realiseren van het wandelknooppuntennetwerk sluiten we aan bij de behoefte van de wandelaar. We maken wandelen nog makkelijker en toegankelijker in de gehele provincie.”

Gemeenten zijn betrokken bij de uitvoering van het wandelknooppuntennetwerk en dragen financieel bij. Het Recreatieschap draagt financieel bij en verzorgt de coördinatie, plaatsing en het beheer en onderhoud van het wandelknooppuntennetwerk. Belangrijk voor het onderhoud van de paden zijn ook de betrokken vrijwilligers. Provinciale Staten hebben in het voorjaar van 2021 extra budget ter beschikking gesteld om de uitrol van het wandelknooppuntennetwerk te versnellen.