Een beroep doen op de verantwoordelijkheid voor jezelf en anderen blijkt voor een aantal mensen niet te werken. In alle vrijheid kunnen we daaraan gehoor geven. Maar, er zijn toch regels voor nodig om mensen te bewegen tot verantwoord gedrag. Om vervolgens te klagen over minder vrijheid. Natuurlijk zijn die regeltjes niet fijn, maar we moeten er even doorheen. Het leven is niet altijd feest.

Er zijn mensen, die vinden dat we beknot worden in onze vrijheid, roepen om die vrijheid en slepen er de grondwet bij. Hou toch op. We leven niet in oorlogstijd, er zijn alleen enkele regeltjes om corona uit de weg te ruimen. Toch zijn er van die activisten die menen -zo las ik- dat we in bezet gebied leven. Als ik een demonstrant op televisie tegen de politie hoor schreeuwen “Jij hebt niets te vorderen”, verbaas en erger ik me.

Als je je aan de regels houdt, verwijten sommigen je dat je angstig bent. Dat is helemaal niet aan de orde. We zijn verantwoordelijk voor onszelf en zeker ook voor je omgeving. Anderen spreken over een complottheorie. Al is dat aan de hand, het virus is er nu eenmaal en daar moeten we mee omgaan op een verantwoorde manier.

Door de verscherpte regels moeten bezoekers aan horecabedrijven hun naam en contactgegevens achterlaten. De horecabedrijven valt veelal niets te verwijten, het gaat om het gedrag van hun gasten. Werk alsjeblieft mee om horecabedrijven en andere ondernemers een toekomst te geven door een tweede lockdown te voorkomen. En hoe mooi zou het zijn als de culturele sector weer op gang wordt gebracht?

Bron- en contactonderzoek blijkt volgens de GGD steeds moeilijker. Ik hoorde, dat sommigen niet willen klikken over hun vrienden. Ik vind: we hebben het hier niet over criminele activiteiten, maar over onze gezondheid. Door dat onderzoek zijn brandhaarden te ontdekken.

Tijdens de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge werden vooral de jongeren toegesproken, maar vlak de ouderen ook niet uit. Wie de regels negeert, kan zorgen voor gevaar voor de gezondheid van de omgeving.

Ik heb de indruk dat veel mensen in de gemeente Coevorden zich goed aan de regels houden. We hebben nu veel toeristen in onze provincie, maar gelukkig hebben we hier volop ruimte. In onze gemeente zijn veel mensen op vakantie, in binnen- of buitenland. Dat is natuurlijk fijn. Maar denk ook eens aan de mensen, die door allerlei omstandigheden al jaren niet op vakantie kunnen.