Wat een ontroerende initiatieven zijn er allemaal om ouderen en anderen, die aan huis gekluisterd zijn, te helpen in deze moeilijke tijd. In alle woonzorgcentra in de gemeente Coevorden is er aandacht voor ouderen en dat is hartstikke mooi. Dat maakt mijn dagen goed.

Marc Slagter is volop aan het filmen voor zijn hart-onder-de-riem-film, die ongetwijfeld mooie beelden zal opleveren. Een mooi document om later nog eens te bekijken als herinnering aan deze bijzondere tijd. De saamhorigheid die er heerst is geweldig.

Die is er dus nog volop. Toch ben ik bang, dat die saamhorigheid even snel weer verdwijnt als deze periode achter de rug is. Maar wel in de wetenschap: de saamhorigheid is er meteen weer in tijden van nood!

Langzamerhand lijken mensen wat meer hun draai te vinden. Na het nemen van voorzorgsmaatregelen zijn diverse winkels weer geopend, uiteraard met inachtneming van de regels.

Ikzelf kom iets meer naar buiten, omdat bij de woonzorgcentra zulke mooie dingen plaatsvinden. Uiteraard blijf ik op gepaste afstand. Hartverwarmend om dat te zien! Af en toe maak ik een wandeling om te genieten van het fraaie lenteweer. Daar krijg je energie van!

Afwachten

Er wordt nu al gesproken over versoepeling van de huidige maatregelen na 28 april, maar laten we eerst maar eerst afwachten wat de resultaten de komende weken zijn. Dus: de regels blijven onverminderd van kracht. Het is ook het beste, want des te eerder komt er een kentering.

Geduld is een schone zaak

Ik merk in deze regio, dat de mensen zich echt wel aan de maatregelen houden, een enkeling daargelaten. Zo liep er de afgelopen week een dame in een supermarkt, die dacht waarschijnlijk ‘Jullie letten maar op mij, ik let niet op jullie’. Een andere, een dame op leeftijd, wilde met haar boodschappenkar langs mij heen. Zij had blijkbaar haast om naar een kassa te komen. Ook voor ouderen geldt: geduld is een schone zaak.

Koop lokaal

Verder lees ik wat op Facebook over mensen, die zich zorgen maken of zij wel naar Duitsland kunnen voor boodschappen en brandstof. Nou, dan maar niet. Ikzelf koop lokaal, dat principe huldig ik trouwens al jaren. En heeft een winkel iets niet? Nou, dan kan het ook bij de middenstand in Coevorden worden besteld. En weet u dat de brandstofprijzen in Nederland de laatste tijd wat zijn gedaald? Ik pleit er wel voor, dat tankstations zorgen voor handschoenen bij het tanken. Dat ontbreekt er nog wel eens aan, zo heb ik gemerkt.

Vijf voorwaarden

Ik las zojuist in een bericht van de NOS, dat volgens het Outbreak Managementteam van het RIVM dat eerst aan vijf voorwaarden moet worden voldaan. Ik citeer een deel uit het artikel: “Het besmettingsgetal -het aantal mensen dat door één patiënt wordt besmet- moet geruime tijd kleiner zijn dan één. Versoepeling kan pas beginnen als het zorgsysteem niet langer overvraagd is en de kans gekregen heeft zich te herstellen en er voldoende testcapaciteit is. Het opheffen van het verbod om contactberoepen uit te oefenen, is een van de maatregelen die naar verwachting als eerste versoepeld zou kunnen worden. Het is nu nog te vroeg om aan te geven wanneer dat exact kan.” In China zijn de regels wat versoepeld, dat leidde meteen tot nieuwe ziektegevallen.

Achterstallig onderhoud

Het is te hopen, dat die contactberoepen straks weer mogen. De kappers, pedicures, fysiotherapeuten en schoonheidsspecialistes krijgen het straks druk om al het achterstallig onderhoud weg te werken. Misschien kunnen zij dan wel wat hulp gebruiken…..

Dus: iedereen dient zich voorlopig nog wel even aan de regels te houden. Er worden tijdens het paasweekend wel allerlei gebieden afgesloten voor motorrijders en wielrenners, die afgelopen weekend vaak in groepen reden. De Veiligheidsregio’s Nederland zijn klaar met de overlast.

Commissievergadering

Ik ga zo maar eens online de commissievergadering ‘bezoeken’. Ik ben benieuwd hoe zo’n videoconferentie de raadsleden bevalt.