Groep 8 De Fontein draagt vliegtuigmonument over

Groep 8 De Fontein draagt vliegtuigmonument over

Sleen – De leerlingen van groep 8 van basisschool De Fontein in Sleen droegen dinsdagmiddag het vliegtuigmonument in het Sleenerzand over aan de leerlingen van groep 7.

In 1988 heeft de school het monument geadopteerd en dat wordt jaarlijks overgedragen. In eerste instantie zou dat plaatsvinden op dinsdag 7 april, maar door de coronamaatregelen werd dat uitgesteld. Het was dinsdag een sobere plechtigheid, waarbij geen publiek aanwezig was. De leerlingen droegen zelfgemaakte gedichten voor en noemden de namen van de omgekomen vliegeniers. Er werd een krans gelegd bij het monument. De kinderen van groep 8 kregen op school een oorkonde uitgereikt.

Het monument herinnert aan een neergestorte Engelse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog op de terugweg van een aanval in Duitsland op 14 mei 1943. Het toestel was op de terugweg van een bombardement in Duitsland. De wrakstukken van de bommenwerper kwamen overal in de boswachterij terecht en werden niet allemaal verwijderd. Vijf vrienden verzamelden de restanten van het vliegtuig en sloegen die op in een keet van de boswachterij. In de zomer van 1945 besloten de vrienden met de brokstukken een monument te bouwen op de plaats waar de bommenwerper was neergestort. In de jaren zeventig werd het monument hersteld.

Foto’s: De Fontein.

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Advertentie

Agenda

Geen evenementen gevonden!
Meer laden

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Logo Theater Hofpoort