Regio – GGD Drenthe heeft inmiddels 6.790 mensen gevaccineerd, zo staat sinds gisteren op haar website (in heel Nederland zijn nu naar schatting ruim 346.000 mensen gevaccineerd). Het aantal coronabesmettingen neemt af, ook in Drenthe. Maar de Britse variant van het coronavirus verspreidt zich snel en wint terrein in Nederland. Dat baart zorgen. Op dit moment is de inschatting van het RIVM dat in Nederland de helft de Britse variant betreft.

De afgelopen week zijn er 2.530 vaccinaties uitgevoerd door GGD Drenthe. Onder het totaal aantal gevaccineerden zijn zorgmedewerkers uit de verpleeghuizen en kleinschalige woonvoorzieningen en 85-plussers. Voor een optimale bescherming krijgen alle gevaccineerde mensen nog een tweede vaccinatie. De volgorde van de vaccinaties is hier te bekijken.

Ten opzichte van vorige week is het aantal coronabesmettingen met 16 procent gedaald naar 740. Het aantal besmettingen is het hoogst bij mensen in de middelbare leeftijd: 50-54 jarigen, 11 procent; 55-59 jarigen, 9 procent; 60-64 jarigen, 8 procent. Het aandeel jongeren was 7 procent (15-24 jaar). De meeste besmettingen, voor zover bekend, vinden plaats in de thuissituatie (52 procent), gevolgd door werksituaties (20 procent). Het aantal besmettingen tijdens bezoek van/bij familie of vrienden was 18 procent en in verpleeghuizen of woonzorgcentra voor ouderen 17 procent.

De afgelopen week zijn tien mensen met COVID-19 opgenomen in de ziekenhuizen in Drenthe (vorige week twaalf). Op 1 februari lagen vierentwintig patiënten op de verpleegafdeling (vorige week dertig). Het aantal patiënten op de IC is elf (vorige week vijftien).

GGD Drenthe voerde de afgelopen week 23 procent minder testen uit dan vorige week, namelijk 5.067. Van alle testen die GGD Drenthe waren de afgelopen week 10,2 procent positief (vorige week 10,4).