Steenwijksmoer – De organisatie van het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi meldt -onder voorbehoud- dat MVV Alcides, Noordscheschut, MSC, Gramsbergen en ASVB zich hebben geplaatst voor de finale op zaterdag 11 januari. Hoogeveen (zondag), Hoogeveen (zaterdag), Bergentheim, vv Emmen en Drenthina strijden woensdag 8 januari in de tussenronde om de laatste finaleplek. Dat betekent, dat Germanicus, Dalen en CSVC vanavond zijn gestrand in de halve finale. Daarmee zijn alle teams uit de gemeente Coevorden uitgeschakeld.

Het was een spannende halve finale, de beslissingen vielen in alle vijf poules in de laatste wedstrijd. De zalen puilden weer uit en de finale kent in ieder geval drie nieuwe teams ten opzichte van de vorige editie. Titelverdediger MSC, Noordscheschut (nummer twee van vorig jaar) en ASVB (nummer vier van vorig jaar) slaagden erin opnieuw de finale te bereiken. Vooral Noordscheschut bereikte met de hakken over de sloot de finale. De twee nieuwelingen zijn Alcides en Gramsbergen. Hoofdklasser Alcides zorgde voor een daverende verrassing door favoriet Hoogeveen zondag naar de tussenronde te verwijzen. Gramsbergen werd in de voorronde en de kwartfinale al poulewinnaar en slaagde er ook tijdens de halve finale in als eerste te eindigen voor Emmen en Pesse. Voor deze ploeg is het bereiken van de grote finale een unicum en een prestatie van formaat.

In sporthal Angelslo leek Hoogeveen zondag haar favorietenrol weer waar te kunnen maken door de eerste twee duels te winnen van CSVC en SVBO zondag. Hoogeveen was de enige ploeg die nog zonder puntverlies was. De laatste wedstrijd voor Alcides was tegen Hoogeveen en de Meppelers moesten winnen om eerste te kunnen worden. Alcides won met 3-1 en bezorgde Hoogeveen de eerste nederlaag in dit toernooi. Daarmee was Alcides zeker van de finale, maar de vijfvoudig winnaar Hoogeveen had nog een zege tegen Hardenberg ’85 nodig om de tussenronde te kunnen halen. Het gretige Hoogeveen liet daar geen twijfel over bestaan en won fors met 8-3, waardoor het een kans behoudt op de finale.  SVBO werd derde, CSVC vierde en Hardenberg ’85 werd laatste.

Poule B in Dedemsvaart kende een bizar en onverwacht verloop. Favoriet Noordscheschut startte moeizaam met een 1-1 gelijkspel tegen DZOH, maar won daarna met 3-1 van Germanicus. Hoogeveen zaterdag begon met een zege op DZOH, maar verslikte zich in Elim. Hoogeveen zorgde voor een daverende verrassing door Noordscheschut op een 4-1 nederlaag te trakteren. De derdeklasser had tegen Germanicus de kans de finale te halen bij een zege, maar de ploeg kwam niet verder dan 1-1, waardoor het Noordscheschut nog een kans bood alsnog de finale te halen. Noordscheschut stond voor het laatste duel tegen Elim op de vierde plaats en had een zege van vier doelpunten verschil of meer nodig. Hoogeveen zaterdag hoopte op de medewerking van Elim, maar dat gebeurde niet. Een wilskrachtig Noordscheschut pakte de laatste strohalm en won met 5-0, waardoor het opnieuw in de finale zal verschijnen.

MSC was in Het Activum in Hoogeveen na drie gewonnen duels al zeker van een finaleplaats. De spanning zat hem vooral in het feit wie tweede zou worden: Bergentheim of Dalen. Uiteindelijk haalde Bergentheim de tussenronde, omdat Dalen in haar laatste wedstrijd tegen MSC een paar treffers te kort kwam. De toeschouwers werden getrakteerd op enkele spectaculaire wedstrijden met een krankzinnig scoreverloop. Bergentheim maakte in een paar minuten een 2-0 achterstand tegen Rolder Boys goed en won alsnog met 3-2. Bij Bergentheim-Dalen maakten beiden het nog bonter. Bergentheim leek op rozen te zitten bij een 3-1 voorsprong, maar in een mum van tijd leidde Dalen via een sterke fase met 3-4. In de slotfase maakte Bergentheim nog een curieus doelpunt, waardoor het 4-4 werd. Beide luidruchtige supporterschares schreeuwden om het hardst, waren soms stil en dan weer euforisch binnen korte tijd. Bergentheim vijzelde haar doelsaldo met de 6-0 zege op DOS ’37 flink op. In het laatste duel won Dalen knap met 3-1 van MSC, maar kwam enkele treffers te kort voor de tussenronde, die voor Bergentheim was weggelegd wegens een beter doelsaldo.

In Dalen ging de strijd tussen Gramsbergen en Emmen. De bloedstollende ontknoping in deze poule vond plaats in de allerlaatste wedstrijd tussen beide ploegen. Emmen had aan een gelijkspel genoeg om eerste te worden en Gramsbergen moest winnen. Gramsbergen deed dat met 3-0 en gaat naar de finale. Emmen krijgt in de tussenronde nog een kans. Pesse kan terugkijken op een goed toernooi met een tweede en eerste plaats en in de halve finale met twee zeges op De Weide en Angelslo, maar kwam net te kort tegen de nummers één en twee.

ASVB had een inhaalrace nodig om de finale te kunnen halen. Drenthina had na drie duels negen punten, terwijl ASVB voor de onderlinge ontmoeting maar vier punten had. Drenthina had bij een gelijkspel tegen ASVB de finale bereikt, maar verloor met 1-0. Nieuw-Buinen had voor de laatste wedstrijd tussen ASVB en Bruchterveld nog een kans op de tweede plaats, maar dat lukte niet. ASVB won met 3-1 van Bruchterveld en bereikte de finale. Drenthina speelt de tussenronde en de ploeg kwam nog niet vaak zo ver in het toernooi.

Woensdag 8 januari wordt vanaf 18.00 uur in sporthal Angelslo in Emmen de tussenronde gespeeld tussen Hoogeveen zondag, Hoogeveen zaterdag, Bergentheim, Emmen en Drenthina. De nummer één gaat als zesde en laatste naar de finale op zaterdag 11 januari in Angelslo in Emmen.

Foto: De winnaar van vorig jaar, MSC, heeft zich geplaatst voor de finale van dit jaar.