Hardenberg/Coevorden – De gemeenten Coevorden en Hardenberg gaan samen met Moderna Textielservice en het Alfa-college vergunninghouders oftewel statushouders opleiden.
In 2021 gaat de nieuwe Wet Inburgering in. Gemeenten worden dan weer verantwoordelijk voor de inburgering van vergunninghouders. Statushouders starten zo snel mogelijk, nadat zij in de gemeente Coevorden of Hardenberg zijn komen wonen, met de inburgering in combinatie met werkervaring.
Bij Moderna wordt gestart met twaalf deelnemers. Inmiddels is de eerste begonnen.
De communicatieadviseurs Gert de Groot (Coevorden)en Odette Anbergen (Hardenberg) maakten de bedoelingen van het project duidelijk tijdens interviews van de betrokkenen. Gert de Groot leidde de interviews in: “Het gaat hier om een duaal opleidingstraject. De statushouders starten tegelijkertijd met werken én met inburgeren.”
Uitdaging
Algemeen directeur Erik Jutstra van Moderna vindt het fijn om een bijdrage te leveren aan dit streven. “De mensen moeten een plek kunnen vinden in het arbeidsproces. Het is wel spannend wat betreft aspecten als taal en cultuur. Het is leuk om deze uitdaging aan te gaan.”
“Moderna stelt zich open”
Wethouder Joop Brink van de gemeente Coevorden stelde, dat hiermee wordt geanticipeerd op de nieuwe wetgever. “Moderna stelt zich daarvoor helemaal open.” Zijn college Gitta Luiten van de gemeente Hardenberg reageerde: “Vaak wordt gezocht dat het een vorm van liefdadigheid is, maar economisch gezien is het een goed zaak zodat bedrijven voldoende personeel kunnen krijgen. Kortom, hoe zorgen we ervoor dat bedrijven hun werk kunnen doen.”
Locatiedirecteur Jurgen Grobbée van het Alfa-college liet weten, dat de onderwijsinstelling zich maatschappelijk verantwoordelijk voelt om mensen te begeleiden naar studie en werk. “Er wordt bij ons vol ingezet op taalonderwijs, dat is maatschappelijk betekenisvol.”
Begeleiding
Rosa van den Biggelaar van Moderna is trajectbegeleider. “Ik begeleid de mensen op de werkvloer. De nieuwe mensen worden veelal gekoppeld aan een buddy, een van de werknemers. Soms is het goed om iemand die dezelfde taal aan de nieuwe werknemers te koppelen. Daarbij wordt wel volop geoefend met de Nederlandse taal, zij zullen zoveel mogelijk Nederlands moeten praten. We moeten”, zo vindt zij, “denken aan mogelijkheden en oplossingen.”
André Kolk, strategisch accountmanager voor de gemeente Coevorden: “Hoe eerder je begint met werk, hoe beter de inburgering plaatsvindt. Wij moeten gaandeweg nog wel ervaringen wat we verder moeten doen.” Tinus Broekroelofs van de gemeente Hardenberg noemde de stap van Moderna een supervoorbeeld. “We gaan proberen om andere bedrijven te laten aanhaken.”
Onthulling naam
Daarop was het aan de wethouders Joop Brink en Gitta Luiten, Erik Jutstra en Jurgen Grobbée om de nieuwe naam en logo van dit project te onthullen. Deze naam is IKStartNL. Het logo is ontworpen door Iris Viola, stagiaire bij de afdeling communicatie van de gemeente Coevorden.
Samenwerking bestaat al langer
Beide gemeenten en Moderna werken al langer samen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan te helpen. De doelgroep bestaat uit met name vergunninghouders en mensen met een arbeidsbeperking. Daartoe werd enige jaren geleden reeds een convenant ondertekend.