Vandaag is het Wereldreanimatiedag. Op deze dag wordt het belang benadrukt van reanimatie door omstanders. De eerste zes minuten zijn namelijk cruciaal. Omstanders zijn vaak eerder aanwezig dan de ambulancedienst. In deze kostbare minuten kunnen deze omstanders helpen, vooral omdat 70 procent van de hartstilstanden in huis plaatsvindt. Het is van onschatbare waarde om te leren reanimeren en zodoende levens te kunnen redden. Ook in Coevorden wordt op deze dag aangehaakt. Daarbij doen we een beroep op inwoners om burgerhulpverlener te worden. En te blijven!

De gemeente Coevorden werkt samen met Stichting Hartveilig Drenthe en de andere elf Drentse gemeenten. De stichting wil in heel Drenthe voldoende actieve reanimatienetwerken creëren en in stand houden, zodat er voldoende burgerhulpverleners zijn.

HartslagNu

Als je burgerhulpverlener bent, heb je een certificaat. Hiermee kun je je aanmelden bij HartslagNu. Burgerhulpverlener word je door een reanimatiecursus te volgen bij een goedgekeurde opleider. Als je de training succesvol hebt gevolgd, ontvang je een certificaat. Hiermee kun je je aanmelden bij HartslagNU. Dit is het reanimatie-oproepsysteem waarmee in heel Nederland wordt gewerkt. Bij een hartstilstand of -aanval kun je dan een oproep krijgen van de 112 meldkamer om te helpen, hierdoor maak je je buurt hartveiliger.

Burgerhulpverleners buiten beeld

Momenteel dreigen er burgerhulpverleners buiten beeld te raken, omdat ze hun herhalingscursus voor de reanimatie niet hebben gedaan. Of dat wel hebben gedaan, maar dit niet in het systeem van HartslagNU hebben gewijzigd. Ook stoppen oudere burgerhulpverleners omdat ze het fysiek niet meer kunnen. Op dit moment dreigen in onze gemeente driehonderd burgerhulpverleners van de lijst te verdwijnen. Je kunt overal AED’s hebben hangen, maar als ze niet bediend kunnen worden is dat schijnveiligheid.

Vrijwilliger worden?

Er is dus in de gemeente Coevorden een grote vraag naar nieuwe vrijwilligers. Wie interesse heeft kan het beste contact opnemen met de dichtstbijzijnde dorps- of wijkvereniging. Vaak zijn er volop mogelijkheden om een korte training, meestal gratis, te volgen. Bovendien kun je de kennis en ervaring die je er mee opdoet niet alleen in je dorp of wijk benutten, maar ook thuis en in je directe omgeving. Op Hartveilig Drenthe staat meer informatie over burgerhulpverleners en hoe je dat kunt worden.