Coevorden – De vijfde editie van de Garnizoensdagen Coevorden is vanochtend om tien uur op de Weeshuisweide geopend met een kanonschot. Slotvoogd en burgemeester Renze Bergsma loste het schot na de voorbereidingen door de Schutterij van Koeverden.

Op het terrein staan vele tenten en er zijn tal van re-enactmentgroepen. Driemaal werd onder veel belangstelling een demonstratie van de strijd om de veste in 1672 gegeven. Bezoekers kunnen een kijkje nemen in het kampement en op de Markt staat een markt in de sfeer van de Garnizoensdagen. Vive les Gueux zorgt voor de muziek en gedurende de dag zijn er parades in het centrum.

Verder is er op de Weeshuisweide een horecaplein van de gezamenlijke horeca. Er is ook bier van De Gulzige Gans en Hesseler Bier en Riëtte Kruize staat er met poffertjes. Er wordt gewerkt met muntjes, te koop (pin/contant) op het horecaplein.

Rapalje

Vanavond treedt de band Rapalje op van 20.30 tot circa 23.00 uur. De entree is gratis. Rapalje bestaat inmiddels al dertig jaar. De band speelt Ierse, Schotse en Nederlandse folk door middel van zang, doedelzak, viool, fluiten en bodhráns. In de loop der jaren werden vele albums uitgebracht en de band won een aantal prijzen. De band trekt in 2024 en 2025 langs theaters in Nederland. Ook Theater Hofpoort staat op het programma op vrijdag 21 februari.

Zondag

Het programma op zondag begint om 10.00 uur met een appèl bij het kanon. Dan start ook de ambachtelijke markt op de Markt. Er zijn om 11.00 en 13.00 uur demonstraties van de strijd om de veste. Het is koopzondag van 13.00 tot 17.00 uur. Op zondag klinkt om 15.00 uur een kanonschot ter afsluiting van het evenement.

Rondleidingen kasteel

Op zaterdag en zondag zijn er om 12.00, 14.00 en 16.00 uur rondleidingen met een gids in het kasteel.

Foto’s: Coevorder Nieuws en Jacques Johannink