Coevorden – De fusieakte tussen de Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk in Coevorden wordt zondag 20 maart getekend. Beide gemeenten gaan verder in de Protestantse Gemeente Coevorden. De akte wordt aan het einde van de dienst getekend in bijzijn van notaris E. Rosenbaum uit Emmen. De dienst in de Singelkerk aan de Van Heutszsingel 21 begint op het reguliere tijdstip van 10.00 uur.
Vanwege corona en het besmettingsrisico heeft de kerkenraad besloten dat maximaal honderd personen de dienst kunnen bijwonen. Op weg naar de zitplaats wordt iedereen verzocht een mondkapje te dragen en afstand te houden. Bij de ingang kan iedereen de handen ontsmetten. Deze dienst heeft een formeel karakter, een feestelijke dienst wordt gehouden op zondag 5 juni, Eerste Pinksterdag.
Het ondertekenen van de akte zou in eerste instantie in februari worden ondertekend, maar de administratieve procedure vergde meer tijd dan verwacht. Met de ondertekening komt een einde aan een langdurig Samen-op-Wegtraject en vormen de Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk weer één kerkelijke gemeente.
De Gereformeerde Kerk Coevorden scheidde zich in 1842 af van de Hervormde Gemeente. De beide kerken, die elk hun eigen geloofsbeleving hadden en kerkleden, die op een aantal punten van inzicht verschilden, behoorden tot de protestantse stroming.
Proces
Al voor het ontstaan van de Protestantse Kerk Nederland (PKN) in 2004 was sprake van een Samen-op-Wegproces, waarbij de kerken weer toenadering tot elkaar zochten en gezamenlijke activiteiten organiseerden. Zo werd het jeugdwerk van de beide kerken halverwege de jaren 90 van de vorige eeuw al samengevoegd.
Sinds die tijd werd steeds intensiever samengewerkt en werden gesprekken gevoerd over een toekomstig samengaan. Toch duurde het tot het begin van deze eeuw voordat er onder impuls van de PKN ook gesproken werd over een echte fusie. Gesprekken die complex waren en soms emotionele onderwerpen aanroerden; vooral dit laatste maakte het tot een gevoelig proces. Onderwerpen die zowel het geestelijke als het materiële raakten en moeilijke keuzes die hierin gemaakt moesten worden.
Behoedzaam moesten beide kerkenraden dit aan de achterban overbrengen om zo draagkracht voor de plannen te krijgen.
Diensten in Singelkerk
Een van de grootste obstakels was het kiezen van het toekomstige kerkgebouw, want het gebruiken van de beide kerken was en is financieel niet verantwoord. Op basis van een objectief rapport is uiteindelijk in 2019 het besluit genomen om de hervormde kerk (stadskerk) in het centrum van Coevorden af te stoten en verder te gaan in de gereformeerde kerk aan de Van Heutszsingel.
Nieuwe bestemming Stadskerk
Inmiddels wordt in overleg met de gemeente Coevorden gezocht naar een nieuwe bestemming voor de monumentale Stadskerk in het centrum. De kerk staat bekend om de uitstekende akoestiek.
In oktober 2021 hebben de beide kerkenraden kunnen besluiten tot een fusie. Ook werd vanuit de Classis Groningen-Drenthe de definitieve goedkeuring gegeven. Kerkenraden en gemeenteleden zijn verheugd over deze fusie en zien ernaar uit om samen de Protestantse Gemeente Coevorden tot een bloeiende gemeenschap te vormen. Na 180 jaar van afscheiding zal er in de feestelijke dienst van 6 februari 2022 de zegen worden gevraagd over de fusie. Een historisch moment.
Foto: De Stadskerk krijgt een andere bestemming.