Coevorden – In Museum Thijnhof werd vanmiddag een nieuwe tentoonstelling geopend. Er is een overzicht van het werk van oprichter Kees Thijn en de jonge kunstenaar Fleur Krist te zien. De opening vond plaats in aanwezigheid van familieleden van Kees Thijn.

De overzichtstentoonstelling van Kees Thijn stond al gepland vanwege zijn negentigste verjaardag, juist deze maand. Helaas overleed Thijn plotseling op 8 januari. Harry Tupan, directeur van het Drents Museum, opende de tentoonstelling en bij zijn toespraak vertelde hij over een mailtje dat hij in december kreeg van Thijn. “Gezien onze goede relatie”, zo schreef Thijn, “heb ik in overleg met het bestuur besloten jou te vragen om de expositie te openen.” Die wens ging vandaag in vervulling, al kon Kees Thijn dat helaas niet meer meemaken. “ik heb Kees heel lang gekend. Toen ik als krullenjongen bij het Drents Museum begon”, aldus Tupan, “liep Kees er al rond. Dat was in de jaren zeventig.” Daarnaast vestigde hij de aandacht op de jonge kunstenaar Fleur Krist, net afgestudeerd aan de Klassieke Academie in Groningen, van wie ook werk is te zien.

Voor de officiële opening sprak wethouder Joop Slomp na het welkomstwoord door Brigitte Romani namens het bestuur van Thijnhof. Slomp: “Museum Thijnhof heeft een extra dimensie gegeven aan het cultuurlandschap in Coevorden en is dan ook een aanwinst. De voormalige muziekschool is zo op een mooie manier benut. Postuum bedank ik Kees Thijn hiervoor.”

Kees Thijn was sinds 1966 werkzaam als kunstschilder. In het begin maakte hij figuratieve schilderijen van stillevens, portretten en onderwerpen met een relatie met zijn medische beroep en het milieu. Hij was het meest aangetrokken tot de figuratieve schilderkunst en zijn werk varieert van realisme, tot schilderijen waarbij eigen symbolen zijn gecombineerd. Bovendien schilderde hij realistische portretten met symboliek en stillevens.

Fleur Krist neemt de bezoekers graag mee in haar eigen wereld vol licht, donker en verbeeldingskracht. Zij maakt 3D-opstellingen met spullen die zij in mijn directe omgeving aantreft en belicht die met kleuren, waardoor denkbeeldige landschappen ontstaan.

De expositie duurt tot en met zondag 27 augustus. Museum Thijnhof is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Meer informatie staat op www.thijnhof.nl.