Coevorden – Sake Elzinga, de bekende Drentse fotograaf, geeft zondag 24 januari in het kasteel van Coevorden een lezing naar aanleiding van zijn publicatie ‘De Zilvermijnen van Drenthe’. In het boek staat het dagelijks leven in Drenthe tijdens de jaren tachtig van de vorige eeuw centraal. Sake vertelt daarnaast over zijn eigen werkwijze als fotograaf.

Beleef hoe Drenthe zich in die periode ontwikkelde. De analoge tijd, zonder internet en digitale camera en smartphone met camera, waarin er voor de vastlegging van nieuws en het dagelijks leven nog een grote rol was weggelegd voor de vakfotograaf.

De lezing begint om 14.00 uur. Vooraf reserveren is verplicht, dat kan tot donderdag 21 januari via info@museumcoevorden.nl. Vermeld daarbij het aantal personen. De entree is 5 euro p.p. Het bedrag dient tevoren te worden overgemaakt naar het museum. Er mogen maximaal dertig personen aanwezig zijn. Dit is onder voorbehoud van de dan geldende coronamaatregelen.

Readshop Coevorden is tijdens de lezing aanwezig om het boek ‘De Zilvermijnen van Drenthe’ te verkopen. Na aankoop kan Sake Elzinga het boek ter plekke signeren. Het boek is in 2019 uitgegeven door Koninklijke Uitgeverij van Gorcum. De lezing is georganiseerd door Stedelijk Museum Coevorden en is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de provincie Drenthe en de gemeente Coevorden.

Over Sake Elzinga

Sake Elzinga is al sinds 1979 fotojournalist en inmiddels allround fotograaf. Met Assen als thuisbasis maakt hij beelden van een breed scala van onderwerpen: van de actuele politiek tot sport en kunst en cultuur. Zowel regionaal, nationaal als internationaal. Sinds 1987 is hij onder andere vaste fotocorrespondent voor NRC Handelsblad. Hij ontving diverse fotoprijzen, onder andere in 1990 de tweede prijs sport World Press. In 1994 werd hij uitgeroepen tot Fotojournalist van Groningen en Drenthe en won hij diverse prijzen in de Zilveren Camerawedstrijd door de jaren heen. Voor zijn serie over Tsjernobyl ontving hij in 1996 de Fuji Award, een hoge onderscheiding in de fotowereld. Hij vertelt tijdens lezingen veel over de totstandkoming van de foto’s en het belang ervan voor archieven.