Steenwijksmoer – De heer Gertjan Smidt (84) en mevrouw Jennigje (Jennie) Smidt-Vrielink (87) uit Steenwijksmoer waren dinsdag 7 juli maar liefst zestig jaar getrouwd. Alle reden voor locoburgemeester Joop Brink om woensdagochtend de echtelieden te bezoeken en de felicitaties over te brengen namens het gemeentebestuur.

De heer Smidt komt oorspronkelijk uit Radewijk, mevrouw Smidt is geboren en getogen op het adres, waar het paar nu nog steeds woont. Daar hadden zij jarenlang hun boerenbedrijf, waarmee zij in 1993 stopten.

Ganzenmarkt

Gertjan en Jennie ontmoetten elkaar in 1955 op de Ganzenmarkt in Coevorden. “Dat was toentertijd de enige uitgaansmogelijkheid die we hadden”, aldus Smidt. Na hun huwelijk zetten zij het boerenbedrijf van de ouders van Jennie voort. “We begonnen met zestig koeien en eindigden met tachtig stuks.” De handel zat Smidt in het bloed, want hij genoot ervan om te handelen in kalveren.

Feest

Het paar kreeg zeven kinderen en heeft inmiddels negen kleinkinderen. Met een gezelschap van dertig personen werd het huwelijksfeest op dinsdag gevierd. “Toen we vijftig jaar getrouwd waren, kwamen er wel zo’n tweehonderd personen”, vertelt Smidt. Zijn vrouw vult aan: “Nu vieren we het feest in delen, vrijdag komt er weer een gezelschap.” Op de tafels op de voormalige deel staan heel wat kaarten en bloemen.

Kleindierenshow

Het adres van de familie Smidt is zeer bekend bij de kleindierenverenigingen PKV Ons Genoegen Coevorden e.o. en GKV Gramsbergen, want de jaarlijkse kleindierententoonstelling in oktober wordt er al decennialang gehouden. Jaarlijks openen de Miss en Mini-Ganzenhoedster, later kwam daar de Mini-Mister Ganzenhoeder bij, de show. Heel bijzonder was het jaar, waarin kleindochter Ilse Smidt Mini-Miss Ganzenhoedster was (2012-2013).

Blikkenverzameling

Het paar is trots op de blikkenverzameling op de vroegere deel, een hobby van mevrouw Smidt. “Ik was lid van de Plattelandsvrouwen en een ander lid had een hele verzameling. Die heeft zij aan mij overgedragen en vervolgens kreeg ik heel wat blikken erbij. Het meest bijzondere exemplaar is een heel oude trommel van een voormalige huisarts in Dwingeloo. Die stond op zijn tafel en er zaten watten in”, weet mevrouw Smidt.