“Een ervaring om nooit te vergeten.” Dat zegt Dirk Serlie vanuit Zuid-Korea namens de Scouting Drostengroep Coevorden. Elf scouts van deze groep zijn momenteel in Zuid-Korea ter gelegenheid van de World Jamboree. Tien van hen zijn werknemers van het International Serviceteam op de Jamboree, een is deelnemer.

Na het vertrek op 21 juli reisde de groep ongeveer een week door Korea en kwam ruim een week later aan op het Jamboreeterrein.

Hitte, regen en tyfoon

Daar maakten zij van alles mee: regen, hoge temperaturen en een dreigende tyfoon (tropische storm). “De temperatuur steeg tot zo’n 35 graden, maar de gevoelstemperatuur lag zo’n tien graden hoger door de hoge luchtvochtigheid van 80 procent. Daardoor zijn activiteiten afgelast”, vertelt Dirk. “Het was niet het beste terrein, want het was een nieuwe polder waarvan de grond nog niet was ingeklonken. Na een hevige regenbui van een half uur stonden we tot aan de enkels in het water. Dat was ook het geval bij de openingsceremonie.”

Door het stof

Verder waren de faciliteiten de eerste week niet al te best. De toiletten waren vies, die werd niet goed schoongemaakt. Er waren daarvoor veel te weinig mensen ten opzichte van de 50.000 scouts op de World Jamboree. De organisatie heeft niet aan de verwachtingen voldaan ondanks het feit dat men zich zes jaar had kunnen voorbereiden en is door het stof gegaan. Na aandacht in de media is alles uit de kast gehaald en werden de voorzieningen aanzienlijk verbeterd. Het aantal schoonmakers werden bijna verachtvoudigd naar 560 personen.”

Evacuatie

Net toen alles goed ging, kwam het bericht over de tyfoon. “Die was op de radar te zien en zou naar Japan gaan. Die kwam echter toch onze kant op. Daarom moesten de scouts, dus ook wij, afgelopen dinsdag worden geëvacueerd. Dat is niet niks om 50.000 mensen te evacueren. De politie en het leger waren prominent aanwezig. Er waren zo’n vierhonderd politieauto’s en helikopters vlogen af en aan.”

De scouts zitten nu in Seoul. “Iedereen heeft zijn best gedaan voor een goede locatie. De tweeduizend scouts op Nederland zitten verspreid over een aantal locaties. Wij zitten nu op een katholieke universiteit en alles is super geregeld. De Koreanen zijn heel aardig en de burgemeester kwam langs. Van en naar de activiteiten krijgen wij politie-escorte, dat is goed geregeld.”

Morgen, vrijdag 11 augustus, is de laatste dag. Dan wordt de slotceremonie in een groot stadion gehouden. “De deelnemers gaan dan haar huis. Wij als werknemers mogen een eigen plan trekken. Enkelen gaan naar huis op 13 augustus. Wij blijven met zes of zeven personen nog ongeveer een week in Seoul.

Gedenkwaardige Jamboree

Dirk besluit: “Het is echt een Jamboree die de boeken in gaat vanwege de slechte én goede ervaringen. Wij kijken uit naar de World Jamboree in 2027 in Polen. Ik zou alle scouts willen oproepen mee te gaan, het is een mooie ervaring.”

Foto: eigen foto Drostengroep.