Sleen – In de stromende regen droegen de leerlingen van groep 8 van basisschool De Fontein in Sleen vanochtend het vliegtuigmonument in het Sleenerzand over aan de leerlingen van groep 7. De Fontein heeft reeds in 1988 het monument geadopteerd en draagt dat jaarlijks over.

Het was net als vorig jaar een sobere plechtigheid zonder publiek vanwege de coronamaatregelen.

Monument

Bij de overdracht waren ook aanwezig de leerkrachten Marieke Nijboer en Marlon Scholten. Schooldirecteur Wilma Geuzinge over het verhaal achter het vliegtuigmonument. Het monument herinnert aan een neergestorte Engelse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog op de terugweg van een aanval in Duitsland op 14 mei 1943. De wrakstukken van de bommenwerper kwamen overal in de boswachterij terecht en werden niet allemaal verwijderd. Vijf vrienden verzamelden de restanten van het vliegtuig en sloegen die op in een keet van de boswachterij. De vader van één van de vrienden was boswachter. In de zomer van 1945 besloten de vrienden met de brokstukken een monument te bouwen op de plaats waar de bommenwerper was neergestort. In de jaren zeventig werd het monument hersteld en in beton gegoten om vernielingen te voorkomen.

Namen

Leerlingen droegen korte verhalen en gedichten voor en noemden de namen van de omgekomen vliegeniers: Dennis Puddephatt, John Morgan, Melvin Brookes, Lawrence Bolton, George Walton, Ronald Halestrap en Alexander McKillop. Er werd daarna een krans gelegd. Renate Breukelman blies het signaal Taptoe, in Engeland bekend als The Last Post, gevolgd door twee minuten stilte. Vervolgens klonk God save the Queen, werd een gedicht voorgedragen en volgde de officiële overdracht. Tot slot werd het Wilhelmus gezongen, begeleid door Renate Breukelman.