Wat hebben de dorpen en de stad er vandaag een mooi feest van gemaakt. De opening van Coevorden Culturele Gemeente van Drenthe 2021-2022 vond plaats, waaraan velen meewerkten.

Vanochtend startte een oldtimerbus met een rondrit vanuit Coevorden langs de dorpen in de gehele gemeente. Aan boord waren onder meer wethouder Jeroen Huizing, projectleider Roelie Lubbers van Culturele Gemeente Coevorden, enkele acteurs van De Toorn van Thunaer (Robert Braam als Kwiebus Kwikzilver, Jeroen Rienties als Quintus Querido, Marieke Meijerink-Croezen als Jonkvrouw Hillegonda, Diddy ter Heide als Vrouwe Anna, Gienus Woldring als Heer Harmannus en Gerard Aalderink als Hazarman de Hellige) en Anna Wiers van de gemeente. In elk dorp werd gestopt en werd een kunstwerk in ontvangst genomen. In de stad gebeurde dat bij het eindpunt. Bovendien maakten de dorpen en de stad elk een couplet voor een lied, geschreven door Harm Dijkstra. In een flink aantal dorpen werd het couplet alvast ten gehore gebracht.

Niet alleen de coupletten waren van uiteenlopende aard, maar ook de coupletten. Bovendien waren allerlei muziekgenres te horen. Al met al was het een verrassende dag, waarvan de passagiers van de oldtimerbus en alle andere aanwezigen zeer genoten. Achtereenvolgens werden bezocht Meppen, Aalden, Benneveld, Zweeloo, Wezup, Wezuperbrug, De Kiel, Schoonoord, ’t Haantje/Kibbelveen, Noord-Sleen, Sleen/Diphoorn, Erm/Achterste Erm, Den Hool/Holsloot, Dalerveen/Stieltjeskanaal, Dalen, Wachtum, Oosterhesselen, Gees, Zwinderen, Geesbrug, Dalerpeel, Nieuwe Krim en Steenwijksmoer.

Diverse dorpen hadden gezorgd voor extra activiteiten. Zo kon bij het dorpshuis in Wezuperbrug worden geschilderd, was er in Dalen aandacht voor de Drentse Molendag, er was een tentoonstelling in de molen er stonden legervoertuigen. In Geesbrug konden kinderen stoepkrijten en rond het dorpshuis konden kinderen meedoen aan een rommelmarkt.

Tot slot was de officiële opening op de Weeshuisweide. Daar speelde het Reünie-Orkest Artillerie dankzij de organisatie van de Coevorder Garnizoensdagen. Het orkest maakte daarvoor die daarvoor al een mars door het centrum. Na korte toespraken van Roelie Lubbers en Jeroen Huizing brachten alle dorpen en de stad hun eigen couplet ten gehore. Vervolgens werd het complete kunstwerk onthuld. Met een kanonschot door burgemeester Bert Bouwmeester werd het culturele jaar officieel geopend. Daaraan werd medewerking verleend door de Schutterij van Koeverden, Exercitie Peloton Bourtange en de Scutterie van Sint Clemens.

Op www.cultureelcoevorden.nl is te vinden wat er de komende tijd staat te gebeuren. Alle artikelen over het culturele jaar op deze website zijn HIER te vinden.

Hoofdfoto: het gezamenlijke kunstwerk van dorpen en stad.