Coevorden – René en Nicole van der Zwaag uit Coevorden zijn gestart met een doneeractie voor de opleiding van labradoodle Nola voor hun zoon Senn. “Voor Senn, 11 jaar oud en meervoudig gehandicapt, hebben wij vorig jaar een aanvraag ingediend bij de gemeente voor de opleiding van een hulp-/assistentiehond. Helaas is de aanvraag niet gehonoreerd. We zijn daarom deze actie begonnen om zo hopelijk toch het geld bij elkaar te krijgen om de opleiding van Nola via Bultersmekke.”

Senn zou zeer geholpen zijn als Nola een gecertificeerde assistentiehond wordt, het zou de kwaliteit van leven van Senn enorm kunnen verbeteren.

“In augustus van het afgelopen jaar is Nola bij ons komen wonen. Ze is uit de puppygedragstest als meest geschikt naar voren gekomen en had de beste klik met Senn. Nola en Senn zijn onafscheidelijk. Nola brengt al veel in het leven van Senn, als hulp-/assistentiehond kan dit nog zoveel meer zijn”, aldus René en Nicole.

Senn heeft het Charge Syndroom en is hierdoor doof/slechthorend, draagt een Cochleair Implantaat, communiceert door middel van gebarentaal, is slechtziend, heeft een hartafwijking, krijgt sondevoeding, heeft epilepsie, een nierafwijking, afwijking aan de slokdarm en darmen, verslapping aan de luchtpijp, geen evenwichtsorganen en zal niet vanzelf in de puberteit komen waarvoor binnenkort gestart zal worden met hormooninjecties. Senn heeft een ontwikkelingsachterstand en functioneert nu ongeveer op een leeftijd van 3 à 4 jaar.

Hij heeft 24 uur per dag zorg en toezicht nodig, van het geven tot medicatie en darmspoelen tot alle dagelijkse verzorging (wassen, aankleden, verschonen). Doordat Senn zichzelf niet altijd duidelijk kenbaar kan maken en veel in zijn eigen wereld leeft, is het soms moeilijk om bij te komen. “We kunnen hem bijvoorbeeld niet helpen om uit een woedeaanval te komen waarbij hij zichzelf bijt of slaat. Een hulp-/assistentiehond kan ondersteuning geven aan Senn. Ook is het belangrijk om de eenzaamheid weg nemen.”

Wie wil doneren, kan dat doen via deze link. Het streven is om 7.500 euro bij elkaar te krijgen. Inmiddels zijn er al diverse donaties binnen.

Foto: eigen foto familie Van der Zwaag.