Dalen – In Dalen onderzoekt Intergas samen met onder andere Enexis de invloed van warmtepompen op het stroomnet. Zij onderzoeken bij ongeveer honderd huizen hoe ze een piek op het stroomnet kunnen voorkomen zonder dat bewoners dit merken in het wooncomfort. Dat doen ze door het slim aansturen van de warmtepompen. Domesta doet mee met 25 huizen. In januari en februari 2024 worden daar de warmtepompen door Langeland-Borgman geplaatst.

Besparen én goed voor het milieu

Door het plaatsen van een warmtepomp worden de huizen energiezuiniger. Zo besparen de huurders op hun energierekening. Omdat je met een warmtepomp veel minder gas verbruikt, is het ook nog eens goed voor het milieu. Voor Domesta reden genoeg om mee te doen aan dit onderzoek. Daarbij komt ook nog dat zij de warmtepompen voor een zeer aantrekkelijke prijs kan kopen. Dit geldt ook voor alle huiseigenaren in Dalen. Zie ook aardgasvrijdalen.nl. Meer informatie is ook te lezen via deze link.

Delen van data

De huurders die ‘ja’ zeggen op de warmtepomp doen automatisch mee aan het onderzoek. Zij delen gedurende twee jaar de data van de warmtepomp. Het gebruik va de warmtepomp wordt in de gaten gehouden. Als het nodig is, wordt de warmtepomp slim aangestuurd om zo een piek in het stroomnet te voorkomen. Dit wordt ook geforceerd voor het onderzoek.

Vergoeding

Domesta krijgt per woning 1000 euro deelnemersvergoeding. Deze vergoeding houdt Domesta niet zelf, maar gaat naar de huurders die meedoen. Zij krijgen dit voor het delen van de data. Ook is het bedoeld als compensatie voor mogelijk rendementsverlies door het op afstand bijstellen van de warmtepomp tijdens het onderzoek. Dit betekent dat als ze door het slim aansturen van de warmtepomp tijdelijk meer energie zouden verbruiken, dit wordt goedgemaakt door deze vergoeding.

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een andere manier om een huis te verwarmen. De warmtepomp werkt samen met de cv-ketel die al in het huis zit. De cv-ketel zorgt voor warm water in het huis. De warmtepomp zorgt meestal voor de verwarming van het huis. Als het koud is (onder 5 graden) werkt de warmtepomp samen met de cv-ketel om te verwarmen. Vriest het, dan verwarmt alleen de cv-ketel het huis. De cv-ketel gaat dus veel minder vaak aan. En daardoor bespaar je tot wel 80 procent gas. Hoeveel je bespaart, hangt af van een aantal dingen, zoals het aantal mensen in een huishouding en welke cv-ketel je hebt.

Belangstelling voor pilot aardgasvrij Dalen