Coevorden – Alie Zwinderman vertelt haar verhaal op woensdag 4 maart in de bibliotheek van Coevorden als dochter van een verzetsstrijder.

Alie Zwinderman werd geboren in juli 1945. Ze is de dochter van Jans en Martha Zwinderman. Haar vader zal ze niet kennen, want hij overlijdt drie maanden voor haar geboorte in een ziekenhuis in het voormalige Oost-Duitsland.

Tijdens de oorlog is haar vader Jans uit Sleen actief in het verzet. Als leider van een kleine verzetsgroep zorgt hij ervoor dat geallieerde vliegeniers en jonge mannen, die gevaar lopen naar Duitsland te worden gestuurd om in de fabrieken te gaan werken, kunnen onderduiken. Verder vervalst hij persoonsbewijzen en brengt hij afleveringen van Trouw uit. Dat alles gebeurt onder strikte geheimhouding. Zijn vrouw Martha weet dat haar man actief is in het verzet, maar kent geen details. Zelfs de schuilnaam van Jans is haar niet bekend.

Jans werkt als gemeentesecretaris in Sleen. Hij heeft daar te maken met de NSB-burgemeester Pieter ten Hoorn van wie hij regelmatig gesprekken afluistert om mensen te kunnen waarschuwen voor een naderende arrestatie. Het noodlot slaat toe op 13 januari 1945. Jans luistert op die dag opnieuw een gesprek af, maar kan niet goed verstaan wat er gezegd wordt. Onverwachts gaat de deur open en krijgt hij te horen dat hij mee moet komen; hij wordt door landwachten gearresteerd.

Via Emmen wordt hij overgebracht naar het Huis van Bewaring in Assen. Na twee maanden wordt hij via meerdere kampen in Duitsland naar Wöbbelin vervoerd. Daar verblijft hij een paar weken onder erbarmelijke omstandigheden. Op 2 mei 1945 wordt kamp Wöbbelin bevrijd door de Amerikanen. Jans behoort tot de overlevenden, maar overlijdt toch twee weken na de bevrijding aan ziekten en uitputting.

Alie groeit op met haar moeder en de ouders van Martha. Haar moeder is voor de buitenwereld moedig en positief, maar Alie ziet ook de verdrietige kant, ze is vaak stil en terneergeslagen. Dat geeft spanningen tussen Alie en haar moeder. Over de oorlog wordt niet gesproken en Alie snapt daarom vaak niet wat er aan de hand is. Ze vraagt niet naar haar vader, omdat ze haar moeder geen verdriet wil doen. Pas vele jaren later is ze zover dat ze zelf gaat onderzoeken wat er met haar vader en moeder in het verleden is gebeurd. Zo vallen veel puzzelstukjes op hun plaats en kan zij in 2011 naar buiten treden met het boek ‘Jouw hart sta ik nooit meer af’. Voor Martha is het altijd onduidelijk gebleven waar haar man verdween in Duitsland. Alie ging na Martha’s dood op zoek.

Tijdens de lezing vertelt ze hoe haar afwezige vader er toch altijd was in haar leven en hoe het leven van haar ouders en haarzelf werd getekend door de oorlog.

Onlangs werd in Sleen een monument onthuld ter nagedachtenis aan haar vader.

De lezing begint om 20.00 uur. De toegang bedraagt 3 euro voor bibliotheekleden en 4,50 euro voor andere belangstelling. Aanmelding is noodzakelijk. Dat kan via info@bibliotheekcoevorden.nl of telefoonnummer 088 0128310.

Lees ook:

Jans Zwinderman geëerd met monument

Update: bibliotheken en historische verenigingen presenteren programma ’75 jaar vrijheid’