Coevorden – “In Den Haag wordt al snel de focus gelegd op de Randstad, maar het is goed om aandacht te richten op juist de grensregio’s. Ik ben daarom ook voorstander van de Nedersaksenlijn.”

Dat zei demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat maandagmiddag tijdens een werkbezoek aan Coevorden. Zij werd ontvangen bij het station aan de Holwertzijde. Wethouder Jeroen Huizing gaf een inkijkje in de toekomstige plannen in dit gebied, zoals de nieuwbouw van De Nieuwe Veste, kleinschalige woningbouw en het terugbrengen van de vestingstructuur door herinrichting. Vivianne Heijnen was aangenaam verrast: “Deze zijde van het station is een aantrekkelijke omgeving.”

Het hoofddoel van haar bezoek was de Nedersaksenlijn. Op de vraag van Vivianne Heijen hoe belangrijk de Nedersaksenlijn is, wist burgemeester Renze Bergsma wel een antwoord: het verbinden van de mensen en de economie in de hele Nederlands-Duitse grensregio. Projectleider Paul Kamps van de provincie Drenthe noemde Nordhorn het lichtend voorbeeld voor het nieuwe treintraject.

Door de nieuwe verbinding stoppen vanaf 2026 internationale treinen in Coevorden. Via de Vechtdallijn Emmen-Coevorden-Zwolle kan er straks in Coevorden overgestapt worden op de Duitse trein naar Emlichheim, Nordhorn, Bad Bentheim, Rheine en vice versa. Bij de uitvoering van het project wordt samengewerkt met de gemeenten langs de lijn: Coevorden, Emmen, Samtgemeinde Emlichheim, Samtgemeinde Neuenhaus, Samtgemeinde Schüttorf en de steden Nordhorn en Bad Bentheim.

In de raadzaal in de gemeentehuis werden enkele korte presentaties gegeven. Daarbij waren ook de Duitse partners aanwezig. Gedeputeerde Henk Jumelet verving de vandaag zieke en jarige Jetta Klijnsma, commissaris van de koning. Hij bedankte voorzitter Melle Mulder van de Stichting Nedersaksenlijn voor de uitnodiging en de inspanningen. Mulder noemde de spoorlijn de ijzeren ruggengraat. “Wij willen graag een plaats krijgen in het nieuwe regeerakkoord”, liet hij weten.

Tot slot zei Vivianne Heijnen nogmaals, dat zij voorstander is van het initiatief. “Ik ben blij met alle stappen die al zijn gezet. Maar het is nu een zaak van het volgende kabinet. Ik blijf zeggen, dat dit deel van het land extra aandacht verdient. Blijf er dan ook bovenop zitten.”

Na een korte fotosessie op de Weeshuisweide werd het werkbezoek afgesloten in het Kasteel.

Stichting Nedersaksenlijn blij met steun Tweede Kamer

Ontwikkeling spoor Coevorden-Bad Bentheim is stap verder