Coevorden – Stedelijk Museum Coevorden opent komend weekend de nieuwe tentoonstelling ‘De vesting heroverd!’. In deze tentoonstelling staat de gebeurtenis van ontzet van Coevorden in 1672 centraal. De tentoonstelling is te bezoeken van zondag 9 oktober tot en met woensdag 15 februari 2023.

Het verhaal over de bevrijding van de stad Coevorden volgens het slimme plan van Mijndert van der Thijnen is vaak verteld, opgevoerd, beschreven en bezongen. Door biezenmatten over de wakken in het ijs van de vestinggracht te leggen, konden de soldaten van het leger van Carl von Rabenhaupt een verrassingsaanval uitvoeren. De mannen van bisschop Bernhard von Galen uit Münster namen de benen en de oranje vlag wapperde weer op het kasteel en de kerken.

De heldenmoed van burgers en soldaten spreekt nog steeds tot de verbeelding. Bevrijding is immers een thema dat ons in alle tijden raakt. Toen zorgde de overwinning voor nieuwe hoop tijdens het Rampjaar. In de tentoonstelling ‘De vesting heroverd! staan het verloop van de strijd en de bevrijding van Coevorden centraal. De actualiteit behandelt vragen over het verdedigen van je eigen vrijheid en wat een conflict met een mens doet. Dit is de tweede tentoonstelling van het tweeluik over het Rampjaar 1672 in het Stedelijk Museum Coevorden.

Het museum is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 9.30 tot 17.00 uur en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Meer informatie staat op de website van het museum.