Coevorden – De bekendmaking van de winnaars van jaarlijkse sportverkiezingen in de gemeente Coevorden wordt gehouden op vrijdagmiddag 7 februari in hotel-restaurant Talens. Tijdens de bijeenkomst worden de sporters, die in 2019 bijzonder gepresteerd hebben, in het zonnetje gezet. Wethouder Joop Brink en oud-wielrenner/entertainer Gert Jakobs maken de winnaars bekend in de diverse categorieën.

De afgelopen jaren zijn de sportverkiezingen zeer succesvol verlopen. Vele sporters, vrijwilligers en verenigingen kregen hun verdiende podium. De verkiezingen zijn dit jaar voor de tiende keer georganiseerd door Jansen Event-Sportmanagement.

Wie maken kans om te winnen? Er werd een oproep gedaan aan inwoners van Coevorden om kandidaten voor te dragen. Daaraan is gretig gehoor gegeven en de genomineerden zijn al enige tijd bekend.

De genomineerden per categorie zijn:

Sportman/-vrouw: Lieke Nooijen (wielrennen), Richard Prakken (atletiek), Ipek Karakoc (karate)

Sportorganisatie: vrijwilligers Bosbad Noord-Sleen, Trimclub Zweeloo, Atletics Champs Coevorden (onderdeel Loopgroep Coevorden)

Sportploeg: LTC Dalen Padelteam, damesteam Karateschool Kokoro, damesteam tennisvereniging Sleen

Sporttalent: Willem Passier (tennis), Gwen Blokzijl (karten), Sybren Beeksma (zwemmen), Kira Epping (sportvissen)

 

Voor Lieke Nooijen uit Coevorden is het wielerseizoen van 2019 er een om niet snel te vergeten. Namens Nederland nam zij deel aan het WK Wielrennen in Yorkshire (Engeland). Hier heeft zij tijdens de wegwedstrijd een bronzen medaille behaald bij de junioren. Naast deze bijzondere prestatie heeft Lieke diverse podiumplaatsen behaald en heeft zij het KNWU klimmerstrofee-klassement 2019 gewonnen.

Richard Prakken uit Aalden is nog maar 21 jaar oud en heeft al bij meerdere Ironmans 70.3 (halve triatlon) aan de start gestaan. Richard nam onder andere deel aan de Ironmans 70.3 in Luxemburg en Italië. Tijdens deze wedstrijden werd hij zesde en vijfde in zijn leeftijdscategorie. Dankzij deze prestaties heeft hij een zilveren AWA-status (All World Athlete) bereikt. Naast deze prestaties heeft Richard in 2019 voor de derde keer het NK Wintertriatlon op zijn naam geschreven.

Ipek Karakoc uit Coevorden is inmiddels al twaalf jaar actief bezig met het beoefenen van karate. Met het onderdeel forms en fights heeft ze al vele malen het podium behaald. In 2019 behaalde Ipek zowel individueel als in teamverband eerste plaatsen op het Open Nederlandse Karatekampioenschap. Sinds een jaar is ze ook actief als scheidsrechter voor karatewedstrijden.

De circa 125 vrijwilligers van Bosbad Noord-Sleen zorgen er ieder jaar voor gezorgd, dat duizenden gasten lekker kunnen bewegen in Bosbad Noord-Sleen. De vrijwilligers zijn inzetbaar voor allerlei onderdelen. Of het nu gaat om een bestuursfunctie, het klussen aan de gebouwen rondom het bad, het netjes houden van het terrein, schoonmaken of het bijspringen bij de kassa: overal zijn zij van de partij.

Trimclub Zweeloo vierde het vijftigjarig bestaan. Op initiatief van de leden werd in 1970 in het bos aan de Gelpenberg in Aalden een trimbaan gerealiseerd. De trimbaan kreeg na een forse opknapbeurt in 1979 de naam Jaap Prakkenbaan, genoemd naar de eerste voorzitter. Momenteel telt de trimclub in Aalden 29 leden in de leeftijd tussen 50 en 70 jaar. Daarnaast zijn er elke zaterdag trainingen.

Athletic Champs is een onderdeel van loopgroep Coevorden. De jeugd wordt hier op een positieve manier uitgenodigd om de atletieksport uit te voeren. De club heeft het dankzij de vrijwillige en zeer enthousiaste trainers voor elkaar gekregen om binnen twee seizoenen drie teams neer te zetten. Athletic Champs heeft in korte tijd veel jeugd op de been gekregen om kennis op te doen over atletiek.

Het LTC Dalen padelteam werd zowel in het voor- als najaar kampioen. Padel is een succes gebleken bij LTC Dalen. Maar liefst negentig nieuwe leden meldden zich afgelopen anderhalf jaar aan. Een commissie is druk bezig om een tweede baan te realiseren. Padel is een combinatie van tennis en squash. Het team bestaat uit: Arthur Brand, Michel Fledderus, Wibo Murk, Jos Langeland, Rick Bosman en Frank Blankestijn.

Het damesteam van karateschool Kokoro, bestaande uit Aida Hadzihasanovic, Erna Hadzihasanovic, Amiena Redd en Ipek Karakoc, heeft een gouden medaille behaald tijdens de Open Nederlandse Kampioenschappen in 2019 in Hoogkerk (onderdeel synchroonkata’s). Ze beoefenen de vechtkunst karate altijd met volle overtuiging en volledige inzet. Ze zijn goed ingespeeld op elkaar en leveren telkens weer goede prestaties.

Het damesteam van Tennisvereniging Sleen heeft in 2019 zowel de voorjaars- als de najaarscompetitie gewonnen. Dit hebben zij gedaan in de seniorencompetitie terwijl de meiden 16 tot 21 jaar oud zijn. Het team bestaat uit: Lisa Tebbes, Emma Tebbes, Dianne Wilms, Demi Peters, Lynn Peters, Marloes Buls en Rosan Smits.

Willem Passier uit Oosterhesselen is 11 jaar oud en tennist bij De Havezathe en TC Bargeres. Hij traint bij Tennisschool Koning en behoort tot de dertig beste jongens van Nederland van zijn geboortejaar 2008. Op de ranglijst tot en met 12 jaar staat hij op plaats 75. Hij staat geregeld op het podium. Willem zit in groep 8 van de basisschool, maar traint al mee met het Talentcentrum van het Carmelcollege.

Gwen Blokzijl uit Geesbrug is kampioen klasse 3 rotax max junior bij NAB in kartsport. Dit jaar gaat zij in de Chronoklasse racen, het hoogste niveau.Gwen combineert het karten namelijk met voetbal. Bij HZVV in Hoogeveen, waar ze nu speelt in MO17, is ze aanvoerster. Gwen gaat het komende seizoen voor het voetbal. Ze is namelijk ook als voetbalster zeer talentvol.

Sybren Beeksma uit Sleen zwemt sinds 2017 bij zwemvereniging TriVia in Groningen. Daar gaat hij naar de Toptalentschool en maakt zijn trainingsuren in het zwembad van Kardinge. Sybren was eerder actief met turnen, maar nu richt hij zich volledig op zwemmen. Sinds Junioren 2 (2017) staat hij bij elke Nederlandse kampioenschappen voor junioren en jeugd op het podium. Daarnaast heeft hij diverse records gezwommen en heeft daardoor de A-status binnen de KNZB.

Kira Epping uit Oosterhesselen is in 2019 al uitgeroepen tot sportvrouw van het jaar tijdens het Sportvisserij Nederland Topsportgala. In 2018 en 2019 kwam de echte doorbraak van Kira met onder meer deelname aan WK’s in Zuid-Afrika en Polen. In Zuid-Afrika behaalde zij tijdens haar debuut op het WK Zoetwatervissen een negende plaats. Hiermee presteerde Kira individueel het beste van het nationale team.

Hoofdfoto: De winnaars van vorig jaar (foto: Esselien de Groot ©)