Dalen – De werkgroep Speeltuinen Dalen is ontzettend blij en trots om te kunnen melden, dat de twee speeltuinen in Dalen er komen.

“Afgelopen week ontvingen wij het goede nieuws van Ons Dalen dat zij een grote financiële bijdrage willen leveren aan de aanleg van de speeltuinen. Samen met de ondernemers die de afgelopen maanden sponsor zijn geworden hebben we nu voldoende geld opgehaald om voorbereidingen voor de aanleg in gang te zetten”, laten de werkgroepleden opgetogen weten.

De werkgroep heeft overleg gehad met de speeltoestellenleverancier en de hoveniers Boorsma en Curatio om de laatste puntjes op de i te zetten. De speeltuinen zoals die twee jaar geleden ontworpen zijn door Boerplay worden naar verwachting na de bouwvak aangelegd. Dit is een mooi moment in het jaar omdat het gras dan snel kan groeien.

Toegankelijkheid

“We zijn nog niet helemaal klaar. In de drie jaar dat we nu bezig zijn met de speeltuinen hebben we steeds meer geleerd over inclusief spelen en toegankelijkheid. We weten dat er in de gemeente maar weinig plekken zijn waar kinderen met een beperking of in een rolstoel samen kunnen spelen met kinderen zonder beperking. Terwijl dat juist zo belangrijk is. Daarom zetten wij ons in voor speeltuinen die voor iedereen toegankelijk zijn. We willen een rolstoelwip plaatsen in de speeltuin tussen de Kolkakkers en Laveringsveen. Hier komt ook een picknickbank waar een rolstoel kan aanschuiven en hebben we een boter-kaas-en-eieren-speelwand gepland.”

De werkgroep wil ook, dat (groot)ouders of andere begeleiders die gebruik maken van een hulpmiddel, gemakkelijk met hun kind naar de speeltuin kunnen. Daarom wordt gezorgd voor verharde paden met een natuurlijke uitstraling die goed berijdbaar zijn met een rolstoel, rollator of scootmobiel. Er wordt gebruik gemaakt van doorgroeimatten, waar gras doorheen groeit. Onder de grotere klimtoestellen, zo is de wens, komen rubbertegels. Dit verhoogt de toegankelijkheid en is gemakkelijker met grasmaaien.

Voor de rolstoelwip en de rubbertegels hebben we extra fondsen aangeschreven en vraagt de werkgroep hulp vragen bij de statiegeldactie. Ook de opbrengst van de succesvolle paasactie die in samenwerking met Bakkerij Kalkdijk is gehouden, komt ten goede aan de toegankelijkheid en inclusief spelen in de speeltuinen.

Volg de laatste ontwikkelingen op de Facebookpagina en Instagram. De speeltuinen zijn mede mogelijk gemaakt door de gemeente Coevorden, de provincie Drenthe, het VSB-fonds, Jantje Beton, het Gehandicapte Kind en de NAM.