Dalen – In speeltuin De Speelakker in Dalen, tussen Kolkakkers en Laveringsveen) was vanmiddag een samenspeeldag waarop de rolstoelwip werd geopend. Door allerlei speelelementen en aanpassingen is De Speelakker een inclusieve speeltuin geworden en is dus toegankelijk voor iedereen.

“Kinderen met en zonder rolstoel kunnen er met elkaar spelen en bovendien kunnen volwassenen met een lichamelijke beperking de kinderen beter begeleiden’, aldus Anita de Haas, één van de initiatiefnemers van de speeltuinen. Er zijn maar weinig speeltuinen in Drenthe, waar kinderen met een rolstoel ook fijn kunnen spelen. Zij sprak bij de opening van de rolstoelwip.

Afgelopen oktober werden in Dalen twee speeltuinen geopend aan de Stellingmolen (De Mallemolen) en de Kolkakkers.

Tijdens de ontwerp-je-speeltuindag vroegen de broer en zus van Lars, die in een rolstoel zit, of er een rolstoelwip in de speeltuin kon komen. De rolstoelwip is leuk voor kinderen in een rolstoel maar ook kinderen zonder beperking kunnen er fijn mee spelen. Het benodigde geld is ingezameld dankzij de provincie Drenthe, Meyra, het Rudie Zwols Fonds, Huisartsenpraktijk Dalen en Dorpsbelangen Dalen.

De Speelakker was reeds voorzien van een nestschommel waarin kinderen kunnen liggen. Kinderen die minder mobiel zijn, kunnen ook het boter-kaas-en-eierenspel doen. De paden zijn licht verhard, die hebben een natuurlijke uitstraling én zijn goed toegankelijk is voor rollators, scootmobiels en rolstoelen. “De heuvel bij de kleine glijbaan”, vertelt Anita de Haas, “hebben we aan één kant minder steil laten aflopen. Zo kunnen kinderen ook kruipend naar boven.”

Er werd advies gevraagd aan Stichting het Gehandicapte Kind en er werd gesproken met Stichting Platform Gehandicapten Coevorden. “Zo leerden we dat het belangrijk is, dat begeleiders in een rolstoel of met een rollator ook bij de toestellen kunnen komen om kinderen te kunnen helpen. Daarom zijn doorgroeimatten onder de schommels geplaatst en bij de nestschommel liggen die matten vanaf het pad tot aan de schommel. Onder de grote klimroute liggen rubbertegels, zodat ook die toegankelijk zijn. Voor kinderen met een visuele beperking hebben we planten neergezet naast de schommels, zodat ze niet zomaar tegen de schommel aanlopen.” Verder kun je een rolstoel aanschuiven aan de picknicktafel

Volg de laatste ontwikkelingen op de Facebookpagina en Instagram. Ook staat er meer informatie op de pagina speeltuinen op de website www.samendalen.nl.

In onderstaand filmpje toont Anita de Haas de werking van de rolstoelwip.