Coevorden – Theater Hofpoort viert in 2020/2021 haar tiende seizoen. Het theater gaat een bijzonder seizoen in, want in verband met de coronacrisis is er een tijdelijke locatie: de voormalige machinefabriek aan de Sint Jansstraat, kortweg De Fabriek.

De opening gaat gepaard met een open dag op zaterdag 3 oktober. Stedelijk Museum Coevorden haakt in op het tweede lustrum van Theater Hofpoort met de tentoonstelling ‘Licht uit, spot aan!’, te zien van zaterdag 3 oktober tot en met zondag 28 maart. Op de openingsdag zijn er tal van activiteiten.

Theaterwasstraat

De open dag van De Fabriek duurt van 12.00 tot 16.00 uur, maar ook voor (9.30-10.45 uur) en na dit tijdstip (tot 18.00 uur) is er de theaterwasstraat, mede dankzij Carwash Coevorden. De kosten voor deze theatrale wasstraat zijn 10 euro per auto. Daarvoor heeft Carwash aan de Printer een speciale actie. Wie de auto bij Carwash laat wassen tussen zaterdag 26 september tot en met woensdag 30 september maakt kans op één van de vijftien bijzondere wasbeurten in de theaterwasstraat. Om ook de theaterwasstraat te beleven, dient een tijdslot te worden reserveren via de website van Theater Hofpoort. Auto’s kunnen vanaf de Weeshuisweide via de Rikkerstraat (er staan verkeersregelaars klaar) naar de wasstraat op de parkeerplaats tegenover De Fabriek rijden. Rijd met je auto de pop-upwasstraat in, kies een programma en laat je opfrissen en verrassen!

Door deze unieke actie is de parkeerplaats aan de Sint Jansstraat/Bakkersteeg niet toegankelijk voor parkeren van vrijdag 2 oktober 15.00 uur tot zaterdag 3 oktober 19.00 uur.

AED

Het geld, dat binnenkomt via de wasstraat is bestemd voor de aanschaf van een AED in De Fabriek van Theater Hofpoort.

Om 11.00 uur is de officiële opening voor genodigden met toespraken en Ghislaine Landhuis aan de vleugel, waarna de deuren van De Fabriek om 12.00 uur opengaan voor belangstellenden. Daarbij worden de coronaregels in acht genomen en dat betekent, dat steeds een bepaald aantal personen tegelijkertijd een kijkje kan nemen.

Activiteiten tijdens open huis

Kinderen kunnen zich tussen 13.00 en 16.00 uur laten schminken door Pip & Zip. Van 13.00 tot 13.45 uur en van 15.00 tot 15.45 uur is er een workshop ukelele onder leiding van Wimjan Eikens. Van 14.00 tot 14.45 uur geeft fotograaf Rudi Huisman een lezing met als thema ‘Het portret’. Enkele foto’s van zijn hand zijn te bewonderen in Stedelijk Museum Coevorden. Voor de workshop en de lezing moet worden gereserveerd. Dat kan via deze link op de website van het theater. Riëtte Kruize is present met haar retrobus en serveert alcoholvrije cocktails en er is limonade voor de kinderen. Publiek in De Fabriek krijgt een zakje applaus.

In de avonduren is er een gezellige avond voor vrijwilligers. Theaterdirecteur Saskia Kluwen: “De vrijwilligers verrichten erg veel werk, we zetten er echt samen de schouders onder om De Fabriek in te richten. Daar ben ik heel dankbaar voor.” Ook dankbaar is zij voor de vloer, die is geschonken door Forbo Flooring in Coevorden. De mensen van het theater zijn heel blij, dat zij door kunnen met hun activiteiten.

Brochure op de mat

Een dezer dagen valt de brochure met het programma van Theater Hofpoort tot en met december op de deurmat. Dat is te danken aan ONS Coevorden. De brochure wordt huis aan huis verspreid in de gemeente Coevorden. Reserveren kan online. In de ReadShop kunnen kaarten met theaterbonnen worden betaald.

Rode loper

Vanaf De Fabriek ligt de rode loper uit naar Stedelijk Museum Coevorden en is er in de stad straattheater, mede dankzij Centrummanagement Coevorden. In de stad zorgt ‘De Stoelenman’ voor verrassingen en ‘Steampunk on Stilts’ brengen de fabriek het centrum in. Er is die dag bovendien een Kasteelmarkt.

Tentoonstelling

De eerste honderd bezoekers aan de nieuwe tentoonstelling rond tien jaar Hofpoort krijgen naast de tentoonstellingsgids een unieke kersthanger van het IJzerkoekenoproer. Het museum, geopend van 9.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur, is die dag gratis toegankelijk.

Ode aan cultureel Coevorden

In het museum is die dag voor het eerst de tentoonstelling te zien, een ode aan Cultureel Coevorden. De geschiedenis, ontwikkeling en het bestaansrecht van een theater in een kleine stad worden toegelicht. Er is aandacht voor de theatrale en culturele geschiedenis van Coevorden om Hofpoort in een bredere context te kunnen plaatsen. Daarnaast zijn Piepschuim (muzikaal cabaret), Vuile Huichelaar (meezingcabaret) en zangeres Elke Vierveijzer gevraagd om hun eigen ode aan Coevorden te schrijven. Hun odes worden via een filmpresentatie getoond in de tentoonstelling. Zo worden een deel van de Coevorder geschiedenis en hedendaagse cultuur met elkaar verbonden.

Cultuur altijd aanwezig

‘Licht uit, spot aan!’ laat zien dat cultuur altijd aanwezig is geweest in Coevorden. Eeuwen geleden gaf straattheater op de markt vermaak. Later was het bij de rederijkers goed om jezelf te ontplooien en in het openbaar te leren spreken. Naar de film in bioscoop Holman was een volledig nieuwe sensatie, in het donker zitten zwijmelen en onbekende werelden bezoeken. Daarnaast verrijkten de plaatselijke verenigingen het leven van jong en oud met toneel, zang, muziek en dans.

Theater Hofpoort biedt in de unieke zaal in Hof van Coevorden steeds weer een uitdagend programma aan een trouw publiek. Artiesten, zowel professioneel als amateur, laten elke keer de waarde van cultuur voelen. Haar functie als sociale, maatschappelijke en economische spil in de samenleving is en blijft onmisbaar.

Aanmelding museumbezoek

Er wordt geadviseerd om de entree tot het museum te reserveren via deze link vanwege het maximum toegestane aantal van vijftien personen tegelijkertijd. In het museum is de gelijknamige tentoonstellingsgids te verkrijgen.

Diverse personen en instellingen hebben materialen beschikbaar gesteld voor de tentoonstelling, zoals Theater Hofpoort, Rudi Huisman, Pat Holman, Esselien de Groot, Theater vanBeresteyn, Rijksmuseum Amsterdam en de gemeente Coevorden.

Foto: v.l.n.r. Anke Pepping, Gertjan Keen, Saskia Kluwen.