Aalden – En dan ineens staat de zomervakantie voor de deur. Zes weken lang geen school, dat is iets waar je de kinderen van obs De Smeltkroes niet echt blij mee maakt. Het schooljaar werd donderdag mooi afgesloten.

De kinderen van deze school zijn allemaal kinderen van nieuwkomers in Nederland. Sommigen van hen wonen in een eigen huis in de gemeente Coevorden, anderen wonen in een tijdelijke woning op het azc in Aalden. Met veel plezier zetten de leerkrachten zich het hele jaar in om deze kinderen een onvergetelijke start van hun schoolcarrière te geven. Zij zorgen er bovendien elk jaar weer voor dat het jaar met een feestje wordt afgesloten.

Dit jaar was er voor de zevende keer op rij een fantastisch optreden van Tijl Damen, die interactief theater maakt. Met zijn wervelende, energieke voorstellingen vol aanstekelijke liedjes, grappige acts, livemuziek en een grote rol voor het publiek krijgt hij iedereen aan het lachen, zingen en dansen.

Alle ouders waren vooraf uitgenodigd om te komen kijken naar deze show op het schoolplein. Het was fantastisch, dat veel ouders hieraan gehoor hadden gegeven. Een leuk extraatje was dit keer het Smeltkroeslied, dat Tijl speciaal voor de school geschreven had, dat was een heus kippenvelmomentje voor de leerkrachten.

Na het optreden van Tijl gingen de ouders naar huis en wachtte er nog een mooie en heel lekkere verrassing voor de kinderen. De laatste vier weken van het schooljaar werkten de kinderen aan het thema ‘Nyd dit måltid’ (Deens voor ‘Eet smakelijk’, -red). Dit is een van de thema’s van ‘Wereld vol woorden’, de mondelinge taalmethode waarmee de school werkt. In dit thema hebben de kinderen heel veel geleerd over verschillende soorten eten, over boodschappen doen én over eten koken. Om het thema op een leuke, lekkere en originele wijze af te sluiten gingen de leerlingen en de leerkrachten naar pannenkoekboerderij ‘t Hoes van Hol-An in Oud-Aalden gelopen. Daar kreeg iedereen een pannenkoek. De kinderen mochten die zelf voorzien van beleg naar keuze. Het was genieten in de fraaie tuin.

Tekst/foto’s: Audrey Wanders/obs De Smeltkroes.