Coevorden – Vijf jongeren begonnen vandaag met Gilde-leren in woonwijkcentrum De Schutse. De groep wordt nog uitgebreid tot twaalf personen. De Schutse is het leslokaal: de tweedejaarsleerlingen doen niet alleen ervaring in de praktijk op, zij krijgen er ook les in de theoretische vakken. Hun opleiding tot Helpende Zorg en Welzijn duurt nu nog een jaar.

Locatiehoofd Gerrie Hamberg van De Schutse opende een korte bijeenkomst. Zij heeft op een andere locatie reeds diverse jaren ervaring opgedaan met Gilde-leren. De opleiding is een samenwerking tussen De Schutse (Zorggroep Treant), het Alfa-College en het Drenthe-college. “De jongeren gaan aan de slag in de praktijk, waarna de docent er gelijk op kan inspringen in de lessen. Er is een goede begeleiding vanuit de scholen en De Schutse. De jongeren worden opgeleid voor het diploma niveau 2. Dat is een goede basis om verder te kunnen naar niveau 3, verzorgende IG.” Gerrie Hamberg vertelde, dat 60 tot 70 procent van de gediplomeerden verder gaat voor niveau 3.

Linette Hemel, leercoach bij Treant, vertelde dat de leerlingen per tweetal aan de slag gaan op de afdeling onder leiding van twee werkbegeleiders. Zij zijn er afwisselend ‘s morgens en ‘s middags, het andere dagdeel krijgen zij theorieles in De Schutse. Het gaat daarbij om vakken als Nederlandse taal, rekenen, loopbaanontwikkeling en burgerschap en beroepsgerichte vakken.

De overeenkomst werd vervolgens ondertekend door Gerrie Hamberg, Linette Hemel, opleidingsmanagers Hilde Rotmensen van het Alfa-College en Esther Zwols van het Drenthe College en de docenten Nicole Huls (Drenthe College) en Mirjam Gerrits (Alfa-College).