Coevorden – Afgelopen vrijdag was Het echtpaar Von Gemmingen uit Fränkisch Crumbach was afgelopen vrijdag op bezoek in Coevorden. De heer en mevrouw Von Gemmingen bewonen als adellijke familie al eeuwenlang het huis dat ooit in het bezit was van Car(e)l Rabenhaupt. In het huis hangen mooie portretten van Rabenhaupt en zijn echtgenote Dorothea Recke von der Horst.

In de huisbibliotheek van hun grootvader trof het echtpaar een speciaal in het Nederlands geschreven boekje uit 1675 aan met onder andere grafreden en een biografie over Rabenhaupt. Het is geschreven door Johannes Michorius, predikant in Coevorden in de periode 1670-1693.

Omdat de echtelieden vinden dat dit bijzondere boekje in Coevorden thuishoort, kwamen zij het aanbieden aan burgemeester Bert Bouwmeester. De gemeente is zeer verguld met dit bijzondere boekje, dat bovendien is gerestaureerd.

Burgemeester Bert Bouwmeester maakte een korte wandeling met het echtpaar Von Gemmingen door de binnenstad. Hierbij werden diverse zaken die met Rabenhaupt te maken hebben bezichtigd. Zoals het kasteel met het gebrandschilderde wapen waar Rabenhaupt een aantal jaren heeft gewoond en de gedenksteen bij het graf van Rabenhaupt in de hervormde kerk.

De heer en mevrouw Von Gommingen bezochten ook het Stedelijk Museum waar een kopie van de helm van Rabenhaupt tot de collectie behoort. Het originele exemplaar bevindt zich in het Drents Museum in Assen.

Het was een bijzondere ontmoeting zo vlak voor de voorbereidingen van het 350-jarig ontzet van Coevorden, het boekje krijgt uiteraard een ereplaatsje in het gemeentearchief.

Hoofdfoto: het echtpaar Von Gommingen in de hervormde kerk (foto gemeente).